Se alla

Fogelgren (L): Intraprenad en framgång

Torsdag 12 januari 2017

”Från bra till bättre” så lyder namnet på utvärderingen om intraprenaderna som nu är klar. Efter 3 års verksamhet slår utvärderingen fast att intraprenad gav efterfrågad positiv effekt för både personal och brukare. Förslaget om intraprenader är ett liberalt initiativ.

Intraprenader har visat sig bidra till kvalitetsvinster för både brukare och personal utan att det lett till kostnadsökningar. En av intraprenadens betydande fördelar är att kortare beslutsvägar leder till ökad flexibilitet vilket i sin tur leder till en mer effektiv och anpassad verksamhet efter omsorgstagarnas behov. Då intraprenaden är en självstyrande ekonomisk enhet kan ansvarig chef t ex bestämma vilken bemanning enheten bör ha.

– Försöket med intraprenad var att öka möjligheten till påverkan för brukarna och att ge större frihet för personal att ta egna initiativ som påverkar deras arbetsdag och utförandet. Nu fastslår utvärderingen av GR att försöket blev framgångsrikt, det blev bättre, och det är jag väldigt glad och stolt över, säger Ann Catrine Fogelgren (L).

Bättre livsvillkor, närvarande ledarskap och mer frihet
Personalen menar att de har blivit bättre på att lyssna på brukarnas behov och önskemål sen det blev intraprenad. Intraprenaderna har bidragit till guldkant i tillvaron och ökad glädje för brukarna.
På verksamheten Boendet Kvartetten gick en del av överskottet till att anställa kontaktpersoner för de brukare som hade det behovet. Brukarnöjdheten på Gerdas gård lyfts som särskilt intressant då den är klart högre än på andra äldreboenden. Gerdas gård har bidragit till bättre livsvillkor för äldre. Ett annat exempel som lyfts fram är att man på ett boende anställde en vaktmästare vilket löste många problem för övrig omsorgspersonal.

Både chefer och personal vittnar om ett närvarande ledarskap, ökad gemenskap och sammanhållning på arbetsplatsen där de har fått ett ökat inflytande.

Liberalerna vill se fler intraprenader
– Välfärden står inför stora utmaningar med en åldrande befolkning. Intraprenader kan bidra med nytänkande, effektivisering samt öka attraktionen hos kommunen som arbetsgivare. Jag vill se fler intraprenader i Göteborg, avslutar Ann Catrine Fogelgren (L).

Ta del av utvärderingen.