Se alla

Odenjung (L): Handlingsplan för särskilt begåvade barn behövs

Alla elever måste stimuleras och utmanas i skolan

Tisdag 29 november 2016

Helene Odenjung

I en motion till kommunfullmäktige föreslår kommunalrådet Helene Odenjung (L) att en handlingsplan för särskilt begåvade barn behöver tas fram i Göteborg. Resultaten från den internationella mätningen TIMSS som presenterades i dag visar tydligt på behovet av insatser.

– Positivt och efterlängtat att resultaten i matematik och naturvetenskap vänder uppåt för svenska elever. Det visar att det går att höja skolresultaten med riktade insatser. Men mer måste till. Andelen elever i årskurs 8 som presterade på avancerad nivå i matematik har minskat från 12 % år 1995 till 3 % år 2016. Alla elever måste stimuleras att nå länge, i dag glömmer vi bort de högpresterande eleverna – de blir inte utmanade, säger Helene Odenjung, kommunalråd (L).

– Det är uppenbart att vi fortsatt behöver jobba med attitydförändring och fokus på kunskap och undervisning. Det gäller i synnerhet med särskilt begåvade barn. Här i Göteborg behövs ett lyfts och en handlingsplan för det är ett steg i rätt riktning, avslutar Helene Odenjung (L).

Läs förslaget om Handlingsplan för särskilt begåvade barn.

Fakta:
Liberalerna Göteborg har tidigare lagt förslag om att inrätta Nobelklasser i grundskolan, spetsutbildningar, med inriktningar på matematik och naturvetenskap.