Se alla
Romano center i väst

Axel Darvik besöker Romano center i väst

Torsdag 19 januari 2023

Liberalerna besökte med en delegation Romano center i väst för att diskutera antiziganism och romsk inkludering. Kommunalråd Axel Darvik, Björn Jedvert på Demokrati- och medborgarservice samt Ewa Jablonska i Romska rådet diskuterade den senaste tidens skriverier om hederskultur och Romani kris. Det blev ett givande och lärorikt samtal med enhetschefen Anna Lundqvist och hennes medarbetare 

-Liberalerna står på de utsattas sida. Samhället har en uppgift att skydda dem men också upplysa minoritetsgrupper om vikten av ett gemensamt samhällskontrakt som vi alla ska efterleva. I det finns ingen plats för hederskultur, säger Axel Darvik. 

Liberalerna har alltid varit förespråkare för minoriteters rättigheter och arbetat länge med romsk inkludering. Sverige har nu en samordnad och långsiktig strategi för romsk inkludering som sjösattes när liberalen Erik Ullenhag var ansvarig minister.  

Det övergripande målet för strategin för romsk inkludering är att den rom som fyller 20 år 2032 ska ha likvärdiga möjligheter i livet som den som inte är rom. Strategin utgår från de mänskliga rättigheterna med särskild betoning på principen om icke-diskriminering. Kvinnor och barn är särskilt prioriterade. 

Mordet på Nadja Blom i somras har satt ljuset på hederskulturen inom den romska gruppen i Göteborg. Att bekämpa hederskultur inom den romska minoriteten är en viktig del i att alla romer som fyller 20 år 2032 ska ha likvärdiga möjligheter i livet. Liberalerna kommer alltid att stå upp för de svagaste i samhället, inte minst hedersutsatta. Att förtrycket sker i en utsatt grupp är inget skäl att se mellan fingrarna för. Hedersförtryck och parallella rättsskipningssystem kränker individens självbestämmande och utmanar vår rättsapparat. 

-Vi ska stötta den romska gruppen som länge varit utsatt i samhället, men vi är lika tydliga med att hedersförtryck och alternativa folkdomstolar så som romanikris aldrig kan accepteras. 

Romano center i Väst är ett medborgarkontor som vänder sig till romer. På Romano center kan romer få råd och stöd i frågor som rör deras vardag eller Göteborgs Stads verksamheter. Romano Center stöttar även Göteborgs verksamheter med kulturkompetens och fungerar som en brobyggare för romer i kontakten med myndigheter.  

Därför har Liberalerna i kommunstyrelsen yrkat på att Romano center ska jobba med kommunens resursteam heder och regionalt stödcentrum heder för att kartlägga och säkerställa att arbete bedrivs mot hederskultur och parallella rättssystem som agerar i hederns namn. En person som utsätts för hedersförtryck ska kunna få stöd och vägledning om de vänder sig till Romano center i framtiden.