Se alla
ambassadör för GAPF

Axel Darvik blir ambassadör för GAPF

Måndag 16 januari 2023

Liberalernas kommunalråd Axel Darvik uppmärksammades för sitt arbete och engagemang mot hedersvåld och förtryck. På årets Fadimegalan som arrangerades 15 januari på Berns salonger i Stockholm. Under 2023 är Axel ideell goodwill ambassadör för GAPF, glöm aldrig Pela och Fadime.

-Det är en hedrande uppgift som jag ska göra mitt bästa för att värna och vårda. Tyvärr har vi mycket att göra för att skydda de allra mest sårbara i vårt samhälle, kommenterar Axel. GAPF gör en avgörande skillnad med sitt tålmodiga och intensiva arbete.

Bland övriga ambassadörer som presenterades på galan återfinns förra finansministern Anders Borg, tidigare justitieministern Tomas Bodström, nationalekonomen Mårten Palme, forskaren/författaren Bi Puranen.

Kvinna, liv, frihet var slagorden för årets Fadimegala. Det iranska folkets kamp för frihet mot hijabtvång och mullornas förtryck uppmärksammades stort med både ett stycke teater och flera uppträdanden. Våldet och förtrycket i hederns namn kröp väldigt nära och många var märkbart rörda.

-Det är förfärligt, det som sker i Iran, med en totalitär regim som mördar barn och unga för att de vågar uttrycka en egen vilja. Varje ofri kvinnas kamp måste bli vår. Vetskapen att så många unga flickor och pojkar även i Sverige och Göteborg lever under hedersförtryck borde ge alla politiker ont i magen, säger Axel Darvik. Vi måste ta kampen mot hedersförtrycket på allvar.

Vad ska du göra i din roll som goodwillambassadör för GAPF?

-Liberalerna har väldigt många engagerade politiker och stor kunskap på området. Inte minst vår förra partisekreterare Juno Blom, som själv är aktiv i GAPF. Jag kommer att ta del av den kunskapen och sätta ljuset på det hedersförtryck som förekommer i Göteborg. Vi får inte vara ängsliga för att säga ifrån bara för att förtrycket sker i en minoritetsgrupp. Vi ska alltid ha barnen och de utsattas för ögonen. Viljan att göra rätt måste va större än rädslan för att göra fel. Hedersförtrycket har ingen plats i ett demokratiskt och jämställt samhälle.