Se alla
Västlänken

Axel Darvik Inviger Västlänkens Första Station – i Miniatyrformat

Måndag 26 augusti 2024

På torsdagen invigdes den första stationen i Västlänken – men inte i full skala utan som en miniatyr. Det var Göteborgs modelljärnvägssällskap som stod för skapelsen, och invigningen blev en positiv upplevelse för alla inblandade. Liberalernas kommunalråd Axel Darvik fick äran att hålla invigningstalet och klippa bandet för denna unika händelse.

En Modell av Framtiden

Göteborgs modelljärnvägssällskap, som sedan 1956 hållit till i Volviahallen i Bergslagsparken, har nu skapat en modell av en Västlänkstation i skala 1:45. Projektet, som pågått under flera år, blev en revansch för sällskapet som tidigare blivit av med sin lokal till förmån för den verkliga Västlänken. Vid invigningen lyftes en grön filt undan för att avslöja den färdigbyggda modellen av en av Västlänkens framtida stationer – Korshaga, en kombination av de planerade stationerna Korsvägen och Haga.

Axel Darvik uttryckte sin uppskattning för sällskapets arbete och noterade humoristiskt:
”Det är ju lite stort faktiskt, det verkar vara så att de här i modelljärnvägssällskapet också lyckas hålla både budget och tidsplan. Så det är ju riktigt positivt.”

Inspiration för Verkligheten

Jennie Midler, fastighetsansvarig för Västlänken på Trafikverket, var också närvarande vid invigningen och såg positivt på miniatyren. Hon menade att modelljärnvägssällskapets prestation kunde fungera som en inspiration för det verkliga projektet, som har lidit av förseningar och budgetöverskridningar. Trafikverket har haft särskilda utmaningar med Hagaetappen, vilket resulterade i att avtalet med den ursprungliga entreprenören hävdes 2023.

”Vi blir inspirerade att verkligen bli klara vi också,” sade Midler och tillade att modellen ligger nära hur den riktiga Hagastationen kommer att se ut.

Liberalernas Perspektiv

För Liberalernas del är Västlänken en viktig del av Göteborgs framtida infrastruktur. Axel Darvik underströk att när projektet väl är färdigställt kommer det att underlätta resor genom staden, både från norr till söder och från öst till väst, utan behovet av att byta tåg vid centralstationen.

”Det betyder väldigt mycket för göteborgarna och jag tror att när det väl blir klart att det kan bli en väldigt viktig del i våran infrastruktur,” sade Darvik.

En Modell som Samlar Folk

Även om Västlänken i verklig skala fortfarande är under uppbyggnad, har modelljärnvägssällskapets miniatyrversion redan lyckats samla intresse. Varje månad kommer allmänheten att ha möjlighet att besöka modellen på Lindholmen och få en försmak av vad som komma skall. För Darvik och Liberalerna är detta ett positivt tecken på att det finns stort intresse och engagemang för stadens infrastrukturprojekt, även i miniatyrformat.

Läs mer på GP och P4 Göteborg.