Demografiska utvecklingen
allt fler blir allt äldre samtidigt som det är färre som arbetar i våra verksamheter
Måndag 28 november 2022
Informationsdelen av mötet handlade uteslutande om budgeten. Förvaltningsdirektören lyfte två kritiska processer som vi måste ha koll på. Den första är in- och utskrivning på sjukhus och den andra är den demografiska utvecklingen – allt fler blir allt äldre samtidigt som det är färre som arbetar i våra verksamheter.
Andelen äldre ökar med 2% per år. Hemtjänsttimmarna ökar med 6%. Brytpunkten ligger på 23 timmar/vecka innan det blir aktuellt med ett vård och omsorgsboende (vob).
För närvarande har vi 130 lediga platser i egen regi och 300 i extern regi. Vi får se hur detta ändras nu med det nya vänsterstyret i Göteborg som ju inte vill att människor ska få välja var man vill bo eller vem som ska hjälpa till i ens hem.
Så började själva beslutsdelen av mötet.
Vi fick information om omlokalisering av två boenden – Fjällbopark som går till Silvergruvan och Norra Dragspelsgatan som går till Sandarnas vob. Beslut tas nästa år.
En motion om att utreda hur alla med funktionsnedsättning får samma rätt till ledsagning oavsett ålder bifölls.
Handlingsplan för att motverka tystnadskultur bifölls. Tråkigt att det ska behövas men helt nödvändigt vilket vi bland annat har sett i Individutskottet.
Det har varit rörigt med Tre stiftelsers avtal och överenskommelse med Göteborgs stad men nu har vi lämnat en hemställan till kommunfullmäktige om en förnyad bedömning för att det ska bli finansierat en gång för alla.
Göteborgs stads policy för måltider bifölls med ett tilläggsyrkande.
Vi fick en återrapport på ett uppdrag om fler intraprenader. Det är ju ett bra koncept både för de boende och personalen. Göteborg har för närvarande bara ett sådant – Gerdas gård. Det har visat sig att det innebär stora utmaningar för cheferna på dessa boenden. Personalen ska ju vara med och bestämma över sina scheman och arbetsmiljön och de boende ska ha inflytande över sin hemmiljö på olika sätt. Frågan lever.
Den stora diskussionsfrågan på detta möte blev frågan om Kyrkbyns vob (Byalagsgatan). Alliansen tyckte att det skulle läggas ner och lokalerna återlämnas till staden för boendet är olämpligt för äldre men det tyckte inte vänstersidan, troligen under inflytande av alla mail som vi har fått från medborgare i frågan. Efter 1 timmas(!) diskussion bordlades frågan.
SD hade lämnat in ett yrkande om äldrekuratorer som avslogs.
Under punkter Övriga frågor undrade jag om vi använder oss av organisationen Ung omsorg. Det är ungdomar mellan 13-17 år som på lördagar går till olika vob för att umgås med de äldre på olika sätt. Hjälp med mobilen, fikastund, spela spel eller vad som önskas. Mycket uppskattat av de äldre och en bra inkörsport för ungdomarna att få en inblick i arbetslivet generellt och särskilt äldreomsorg.