En insiktsfull utbildning för Göteborgs förtroendevalda
Fredag 2 juni 2023
Berit Krantz är en erfaren ledamot från flera nämnder, men som den vetgirige person som hon är tar hon alla chanser för att lära mer och utvecklas som politiker. På sin personliga blogg skriver Berit mer om sina tankar och reflektioner från sin utbildning hon varit på som politiker i Göteborg stad. En insiktsfull utbildning för Göteborgs förtroendevalda beskriver Berit utbildningen som, läs mer om hennes reflektioner nedan.
Vad är egentligen skillnaden mellan att vara en förtroendevald och en vanlig medborgare? Efter att ha deltagit i stadens utbildningsdagar för förtroendevalda kan jag med säkerhet säga att jag känner mig mycket klokare än tidigare. Denna moderna och informativa utbildning har verkligen gett mig en djupare förståelse för de utmaningar och möjligheter som vår stad står inför. Låt mig dela med mig av några av de viktiga insikter jag fått.
Under utbildningsdagarna diskuterades flera centrala ämnen som är avgörande för Göteborgs framtid. Vi tittade på trender inom stadens utmaningar och hur de förhåller sig till demografiska förändringar, klimat- och energiomställningar, finansiering av samhällsuppdraget, samt digitalisering och krisberedskap. Dessa ämnen är inte bara viktiga för att förstå stadens nuvarande situation, utan också för att forma dess framtid.
En intressant fakta som presenterades var att Göteborg nu har 600 051 invånare. Av dessa behöver 8100 personer hemtjänst och 4100 bor i vårds- och omsorgsboenden. Näringslivet spelar också en avgörande roll i Göteborgs framgångar. Vi har hela 71 000 arbetstillfällen och företag som investerar otroliga 41 miljarder kronor i forskning och utveckling. Detta motsvarar en tredjedel av Sveriges totala privata investeringar. Dessutom genererade besöksnäringen inte mindre än 5 048 133 gästnätter under 2022.
Som förtroendevald har man ansvar för att ta itu med olika uppdrag som tilldelas av kommunfullmäktige. Under utbildningen fick jag insikt i de 151 uppdragen som gavs till nämnder och styrelser. Vissa av dessa uppdrag kan vara lite udda och långt ifrån det arbete jag utför inom min egen nämnd, men det är en del av det breda spektrumet av ansvar och utmaningar som vi står inför.
Göteborgs stad är en gigantisk organisation med över 62 000 medarbetare. Att styra och leda en sådan komplex verksamhet är ingen enkel uppgift. Under de kommande tio åren behöver vi öka antalet anställda med över 4000 tillsvidareanställningar. Det är också viktigt att komma ihåg att som förtroendevalda är vi arbetsgivare och har ett stort ansvar gentemot våra medarbetare.
Ett viktigt ämne som diskuterades var hur man möter kompetensutmaningen. Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) har formulerat nio olika strategier för att hantera denna utmaning. En av strategierna är att erbjuda möjligheten att förlänga arbetslivet för dem som vill och kan. Det är viktigt att vi skapar hållbara lösningar för att behålla och attrahera kompetenta medarbetare i framtiden.
Säkerhet och beredskap är också viktiga ämnen som togs upp under utbildningen. Det är oroande att hotbilden har ökat och jag tycker att säkerhetsfrågor borde ha prioriterats högre. Informationssäkerhet är en annan aspekt som behöver uppmärksammas. Användningen av digitala verktyg som Teams har skapat oro, särskilt när det gäller Västra Götalandsregionen och Göteborgs stad. Trots att frågan om användningen av artificiell intelligens också togs upp, blev svaret att detta är något som staten tittar på och sätter gränser för.
Att vara en förtroendevald är en kontinuerlig inlärningsprocess. Vi blir aldrig fullärd, men repetition är nyckeln till kunskap. Genom denna utbildning har vi fått en rejäl dos av insikter och verktyg som kommer att hjälpa oss att utföra vårt uppdrag på ett ännu bättre sätt. Låt oss fortsätta att utveckla och forma Göteborg till en stad som möter framtidens utmaningar med visdom och engagemang.