
Fler trygghetsbostäder, ny socialtjänstlag och stärkt säkerhet
Onsdag 2 juli 2025
Den 17 juni höll Äldre- och vård- och omsorgsnämnden (ÄVO) i Göteborg sitt sista möte innan sommaruppehållet. Vår ledamot Berit Krantz (L) sammanfattar mötet i ett nytt blogginlägg, där hon lyfter några särskilt viktiga frågor – från trygghetsbostäder till nya socialtjänstlagen.
Trygghetsbostäder – fler planeras men fler behövs
Förvaltningen informerade om att bostadsförsörjningen för äldre varit eftersatt men nu fått ökad uppmärksamhet. Glädjande är att det finns sju planbesked där cirka 250 trygghetsbostäder ingår och ytterligare 90 bostäder ingår i pågående detaljplaner. Det är dock en ojämlik geografisk fördelning: majoriteten av Göteborgs 1 425 trygghetsbostäder ligger i söder, medan det saknas på Hisingen.
ÄVO:s egna beräkningar visar att takten i utbyggnaden behöver öka. Liberalerna anser att det krävs både tydligt politiskt ansvar och att fler individer planerar sitt framtida boende i tid.
Nya socialtjänstlagen ställer krav – men öppnar också möjligheter
En central informationspunkt gällde den nya socialtjänstlagen som träder i kraft 1 juli 2025. Fokus ligger på ”nära vård” och förebyggande arbete, där vissa insatser ska kunna erbjudas utan individuell behovsprövning. Detta har ÄVO-nämnden nu beslutat att införa, bl.a. för insatser som mötesplatser och anhörigstöd.
Enligt förvaltningens bedömning kan det minska behovet av mer omfattande insatser på sikt, vilket ger långsiktig kostnadseffektivitet.
Ekonomin i balans – men flera risker framåt
Nämnden godkände även den ekonomiska lägesrapporten för maj. Resultatet visar ett överskott på 89 miljoner kronor jämfört med budget, vilket främst förklaras av lägre personal- och vårdkostnader. Prognosen för helåret är dock fortsatt nollresultat, då flera risker identifierats, bland annat kopplade till avtal med Tre Stiftelser, statsbidrag och befolkningsökning.
Nämnden kräver skärpning i stadens plan mot hedersförtryck
En remiss om Göteborgs nya plan mot hedersrelaterat våld och förtryck fick avslag från nämnden. Förvaltningens tjänsteutlåtande och Liberalernas synpunkter pekar på allvarliga brister i inkluderandet av äldre och av kvinnor generellt.
Liberalernas yrkande: Ökad trygghet för både omsorgstagare och personal
Ett gemensamt yrkande från KD, M, L och D om trygghetsfrämjande åtgärder i hemtjänsten bifölls av nämnden. Yrkandet, som bland annat handlar om att minska hot och våld i hemtjänstpersonalens vardag, bemöttes av särskilda yttranden från S, V och MP.
Inspektioner i egen regi – för bättre kvalitet
Liberalerna har även varit pådrivande i ett nytt yrkande som innebär att nämnden nu ska utveckla egna inspektionsfunktioner. Målet är att stärka insynen och kvalitetssäkra både kommunala och privata verksamheter inom vård och omsorg.