Se alla
Berit Krantz

Glädjande besked från Högsta förvaltningsdomstolen: Tre Stiftelser i Göteborg frias!

Torsdag 15 juni 2023

Här kommer en rapport från Berit Krantz, Liberalernas representant i Äldre samt vård- och omsorgsnämnden från det senaste nämndmötet den 30 maj. Berit rapporterar på sin Blogg att Högsta förvaltningsdomstolen har kommit med en positiv vändning i fallet med Tre Stiftelser, de äldreboenden i Göteborg som hotades med stängning av IVO. Nu kan vi andas ut då Högsta förvaltningsdomstolen har gett Tre Stiftelser rätt.

Under senaste ÄVO-nämndsmötet fick vi även besök av Stadsrevisionen, som gav oss tummen upp för vårt arbete. Vi har strävat efter att sköta våra uppgifter på bästa sätt och det uppmärksammas och uppskattas.

Dessutom har vi tagit steg mot att hantera den pågående personalbristen inom omsorgen under sommarmånaderna. Förra månadens oroväckande siffror har nu sjunkit till drygt hundra personer genom att erbjuda extra ersättning till personalen som arbetar extra. Det är fortfarande en ansträngd situation, men vi gör vårt bästa för att hantera den på ett hållbart sätt.

En annan positiv utveckling är att förvaltningen har upprättat en handlingsplan för Fast omsorgskontakt, en idé som Barbro Westerholm (L) lanserade för flera år sedan. Det har varit en lång process, men nu har vi äntligen fått stadfästelse för detta initiativ. Det visar att tålamod och uthållighet är nödvändiga när man arbetar med politik. Läs mer om vad vi driver för äldrefrågor i länken.

På mötet tillstyrkte vi också en motion från Kristdemokraterna om att öka ansvaret för säkerheten inom olika verksamheter med t.ex. judisk profil. Det är viktigt att vi tar säkerheten på allvar och agerar för att skydda och stärka våra olika samhällsgrupper.

Vi har även tagit del av en rapport från IVO som förra året innehöll hård kritik av vården och behandlingen vid särskilda boenden. Förvaltningen har tagit anmärkningarna på allvar och presenterat kommentarer och förklaringar i en utförlig rapport. Det finns vissa områden där önskade tidsplaner inte har specificerats tillräckligt, och jag har framfört frågan om IVO kommer att återkomma för att få klarhet i detta. Förvaltningen har informerat om att kommunikationen och dialogen med IVO har brustit tidigare, vilket kan ha påverkat synen på IVO:s rapporter. Vi välkomnar dock nya perspektiv och insyn i vår verksamhet, och ser det som en möjlighet att förbättra oss.

Trots alla framsteg och positiva nyheter, finns det även saker som går i moll. Centerpartiet röstade emot vårt förslag om att äldre ska få välja vård- och omsorgsboende. Det är beklagligt att de valde att ställa sig på vänstersidans sida i denna fråga, men vi kommer fortsätta kämpa för att äldre ska ha möjlighet att fatta egna beslut och få den vård och omsorg de förtjänar.

Det var allt för den här gången, men jag ser fram emot att fortsätta rapportera om vårt arbete och de framsteg vi gör för att skapa en bättre äldre- och vård- och omsorgssektor i Göteborg. Tillsammans kan vi göra skillnad!