Se alla
Jens Adamik

Göteborg ger mer

Göteborg är mer generöst än andra storstäder

Lördag 22 oktober 2022

Under det senaste året har den rödgröna oppositionen skrivit mycket om att Göteborg skulle spara in på Funktionshindrade, men sanningen är det motsatta. Göteborg ger mer än de andra storstäderna i resurser och ger mer generösa bedömningar av LSS lagen. 2021 fattade 19 457 beslut i Göteborg där den sökande fick exakt vad den sökte.

Göteborg är likt alla andra kommuner bundna att följa lagen. LSS är en lag som ger lite vägledning om vem som har rätt till bistånd och vem som inte har det, det är därför vägledande beslut från domstolar får en så stor betydelse. Domarna är många och alla människor är unika och därför blir det svårt för enskilda handläggare som sällan handlägger visa ärenden att vara helt uppdaterade med rättsläget. I och med omorganisationen i Göteborg har handläggningen professionaliserats och därmed har rättssäkerheten stärkts. Att rättssäkerheten stärks betyder inte att någon får mer eller att bedömningen är mer generös utan det betyder att alla får det som lagen säger att de har rätt till. Rättssäkerheten gör att det inte är godtycke, relationen till handläggare eller andra ovidkommande faktorer som styr. Alla i Göteborg ska kunna vara säkra att de blir korrekt bemötta och får en korrekt bedömning av sin ansökan, samt att skattemedel går till det de är avsedda för.

Vi ska ha en rättssäker och medmänsklig handläggning och bedömning av människor med funktionshinders behov, säger Jens Adamik vice ordförande i Nämnden för Funktionsstöd.

På senaste nämndmötet inleddes med en temaförmiddag med fördjupning om nämndens verksamhet. I omvärldsbevakningen framkom att Göteborg gav mer resurser än de andra storstäderna. Göteborg ger 6,4% över SKR:s index för nettokostnad i LSS. Göteborg var även mer generösa än de andra storstäderna i sin bedömning av vem som har rätt till LSS insatser eller inte. Dessa siffror står i stor kontrast till oppositionens slagord. Oppositionen fara med osanningar om att Göteborg inte skulle ge sina medborgarna en god och korrekt omsorg och deras utsagor är i förlängningen skadligt. Det oroar de personer som är i behov av insatser från Nämnden för Funktionsstöd i onödan och eroderar göteborgarnas förtroende för det politiska systemet.

Jag vill därför ytterligare en gång säga; Göteborg ger mer och det kan vi göra för att vi har en budget i balans och en professionell styrning av staden.