Se alla
Eva Flyborg

Göteborg klubbar igenom handlingsplan mot tystnadskultur

Torsdag 25 maj 2023

I en Göteborg har tystnadskulturen har fått fäste och kriminella gäng sprider skräck. Därför är det ett viktigt första steg att Göteborgs stad nu klubbat igenom en handlingsplan mot tystnadskultur. Larmen om kommunchefer som tystar och mörkar hot från brottslingar och ungdomsgäng i området som Hammarkullen har väckt stor oro. Den nya handlingsplanen är en tydlig signal om att staden tar detta på allvar och söker en lösning.

För att par år sedan skakades Göteborg när kriminella gäng etablerade vägspärrar i nordost och höll ett uppmärksammat möte på Posthotellet där kriminella gäng mäklade fred. I efterdyningarna av händelserna lyfte Maria Wallin, den dåvarande verksamhetsledaren för brottsförebyggande arbete i kommunen, frågan om en tystnadskultur. Ett år senare presenterades en rapport som målade upp bilden av kommunchefer som tystar och mörkar hot från brottslingar. Situationen visade sig vara värre än förväntat och det stod klart att Göteborg behövde göra något åt situationen.

Eva Flyborg lyfte fram en mening som hon tyckte satt sig mer än andra, där en person säger: ”Jag bor inte i Sverige, jag bor i Bergsjön, där gäller andra lagar.”

Eva Flyborg  lyfte fram en specifik mening som berörts henne djupt från rapporter om situationen i Göteborg ”Jag bor inte i Sverige, jag bor i Bergsjön, där gäller andra lagar.” I debatten i fullmäktige uppmanade hon alla att stanna upp och reflektera över denna mening. För Eva är tystnadskulturen ett av stadens allvarligaste problem och rapporten ger en skrämmande inblick i en helt annan värld där brottslingar dikterar villkoren.

Eva Flyborg anser att tystnadskulturen inte har diskuterats öppet och ärligt i Göteborg tidigare och att vänstersidan inom politiken fortfarande inte vidtar tillräckliga åtgärder för att bekämpa detta gigantiska problem. Hon uttrycker sin besvikelse över deras slentrianmässiga hantering av frågan.

– Det här är ett av våra viktigaste problem. Rapporten är skrämmande läsning om en helt annan värld, där kriminella sätter tonen och våldet till sist alltid vinner, säger Eva Flyborg till GP.

En liberal seger

Det finns dock oenighet om hur man ska tackla tystnadskulturen. Det rödgröna styret förespråkar att anteckna handlingsplanen utan att anta den. Liberalerna argumenterar däremot för att en egen handlingsplan ger ämnet större tyngd och signalvärde. Utan en plan för hur man ska bekämpa tystnadskulturen kommer inget att hända. Eftersom alla oppositionspartier röstade för handlingsplanen blir den nu verklighet.

Eva Flyborg är fast övertygad om att den klubbande handlingsplanen kommer att vara till stor hjälp för biblioteksanställda i Hammarkullen och andra som kan möta hot eller påtryckningar. Genom att fokusera på detta problem och samordna arbetet kan vi förhoppningsvis skapa en stad där ingen tystas. Göteborg har tagit ett viktigt steg framåt i kampen mot tystnadskultur, och det är nu upp till oss alla att fortsätta kämpa för att ingen ska behöva leva i rädsla.