Se alla
Eva Flyborg

Göteborgs centrum är till för alla

Fredag 2 december 2022

Miljöpartiets bilförbud blir ett dråpslag mot innerstadshandeln och Göteborg som en levande, blomstrande mötesplats. Jag vill att fler skall kunna leva och bo i centrum, vanliga barnfamiljer, blandade åldrar och inkomster, födda här eller där. Göteborgs centrum är till för alla. Inte ett planekonomiskt ideologiskt experiment, ett rikemansreservat, där inga vanliga människor med vanliga inkomster har råd att vistas, skriver Eva Flyborg (L) på GP debatt.

Miljöpartiet deklarerar att i Göteborgs centrum skall i stort sett bara elbilar få köra, alla andra stängs ute. Och om du bor i centrum och inte har råd med en elbil, ja då får du flytta. Och inom 10 år skall bilar helt förbjudas i innerstan. Stadens nya rödgröna styre med MP i spetsen banar väg för ett dött centrum. De som nu drabbas av Miljöpartiets bestraffningspolitik är alla de människor som lever och bor i centrum, handlare och företagare, besökare från andra delar av stan och turister. Kort sagt, det slår mot människors vardagsliv och stadens själva livsnerv. En stad utan transporter, utan näringsliv och evenemang är ingen stad.

Detta blir ett dråpslag mot innerstadshandeln och Göteborg som en levande, blomstrande mötesplats. Förutom att de livsnödvändiga transporterna stryps, kommer även antalet besökare som skall handla i butiker och annat fortsatt att minska. Många göteborgare använder sin bil även till att hämta varor, besöka saluhallen eller Feskekörka, laga sin klocka eller köpa specialvaror i butiker i centrala stan. Dessa affärer kämpar redan idag med ett vikande kundunderlag i stark konkurrens med stora köpcentra med fri parkering utanför stan. Att nu som MP föreslår, förbjuda göteborgarna att snabbt och smidigt gynna småaffärerna i centrum, kommer att få en avgörande, negativ effekt. Att också ta bort många parkeringsplatser försvårar ytterligare. Man lägger en död mans hand över en levande innerstad, tvärtemot vad vi skulle behöva. Jag är uppriktigt bedrövad över denna oförmåga att se konsekvenserna och låta ideologin trumfa verkligheten. Jag är förvånad över att Socialdemokraterna har gått med på detta för staden förödande förslag.

Nu avslöjas det att oavsett om bilarna är av högsta miljöklass och har nollutsläpp, så skall de förbjudas inom 10 år. För, som Karin Pleijel, MP, säger i GP-intervjun; ”Även om bilarna är utsläppsfria, så tar de plats”. Här avslöjas MP:s bilhat i en enda mening, samma sorts oresonliga hat som sedan partiet en gång bildades har riktats mot kärnkraften. Jag vill att fler skall kunna leva och bo i centrum, vanliga barnfamiljer, blandade åldrar och inkomster, födda här eller där. Inte ett planekonomiskt ideologiskt experiment, ett rikemansreservat, där inga vanliga människor med vanliga inkomster har råd att vistas. Att lägga en våt filt över innerstaden med bilförbud, är det sista vi behöver. Staden måste utvecklas. Göteborgs centrum är till för alla. Omvandla gärna en del kontor till bostäder så att gatorna inte ekar öde och tomma efter klockan sex på kvällarna. Komplettera med fler nya bostäder där de smälter in i redan befintlig miljö och gör det enkelt att ta sig in och ut ur centrum med alla transportlösningar, inklusive bilen som gör livet enklare för så många människor.