Krisberedskap vid traumatisk död
Torsdag 12 oktober 2023
Liberalerna arbetar för att förverkliga alla förslag i vår valplattform. Denna motion är en del i detta arbete. De mesta av förslagen i valplattformen hanteras i vår budgetmotion.
Varje år dödas cirka 20 personer efter våld i nära relation och över 100 personer utsätts för dödligt våld. Alla dödsfall är tragiska och hemska för nära och kära men i fallet med traumatiska dödsfall, blir det en mängd praktiska saker att hantera i krisen. I de fall där en anhörig gått bort under våldsamma former är det upp till dödsboet att hantera alla praktiska frågor. Det handlar om sanering av boende, försäkringsfrågor, polisförhör och juridisk process. Brottsofferjouren har påtalat att det är mängden frågor och oklarheten i vissa situationer som blir till nästan oöverstigliga problem för de närstående.
Sverige har ett allt för stort fokus på gärningsmannen och brottsoffer och anhöriga blir lätt bortglömda. Göteborg behöver utveckla stödet till brottsoffer och deras närstående. Det psykosociala stödet behöver kompletteras med praktisk hjälp eller checklistor över kontakter för att avlasta så mycket som möjligt.
När det kommer till dödligt våld i hemmet behövs ofta boendet saneras efter det att polisens brottsplatsundersökning är gjord. Detta ska ingå i hyresvärdens och bostadsrättsföreningens försäkring. men det är inte alla som är medvetna om det. Bor man i eget boende krävs det att den enskilde har ett utvidgat försäkringsskydd för lösöre.
Göteborg har ett ansvar för brottsoffer genom socialtjänstlagen men även som hyresvärd. Göteborg behöver lyfta frågan om stödet för brottsoffer på ett bredare sätt och se vad staden kan göra utöver psykosocialt stöd från socialnämnderna. Även praktiskt stöd och avlastning i form av sanering av boende, checklistor, kontakter med myndigheter och försäkringsbolag.
Att stötta och hjälpa brottsoffer och anhöriga är inte bara en fråga för staden utan även för civilsamhället därför behövs det enen utredning för hur Göteborg tillsammans med civilsamhället kan stötta brottsoffer och deras anhöriga i Göteborg vid traumatiska dödsfall.
Förslag till beslut i kommunfullmäktige:
Kommunstyrelsen får i uppdrag att utreda hur stödet till brottsoffer och deras anhöriga är vid dödligt eller allvarliga våldsbrott, samt hur det kan utvecklas.
Kristina Bergman Alme (L)
Motioner som läggs i Kommunfullmäktige ska beredas innan den kommer tillbaka till kommunfullmäktige för beslut. Det innebär att Stadsledningsförvaltningen sänder ut motionen till berörda nämnder och bolag för att få yttrande från dessa. När detta är gjort sammanställer Stadsledningskontoret yttranden och bereder frågan inför Kommunstyrelsen som lämnar ett förslag till kommunfullmäktige inför beslut. Denna process kan ta mellan 6 månader upp till 18 månader beroende på omfattning av frågan. Vi följer denna fråga på hemsidan under rubriken Motioner i kommunfullmäktige, eller under taggen Vallöften. Läs om vår politik på vår hemsida.