Se alla
Pia Karlsson

Liberalerna erbjuder hållbara lösningar för kollektivtrafiken

Måndag 24 juni 2024

Vi inom Liberalerna är fast beslutna att säkerställa en hållbar och effektiv kollektivtrafik i Västra Götalandsregionen. Vår vision är att återgå till en självfinansieringsgrad som den före pandemin, vilket innebär att resenärerna står för en rimlig del av biljettkostnaderna. Detta är avgörande för att kunna erbjuda en pålitlig kollektivtrafik samtidigt som vi använder skattemedel på ett ansvarsfullt sätt för att stärka andra viktiga områden som sjukvården.

Kollektivtrafikens finansiering

Innan pandemin hade kollektivtrafiken i vår region en självfinansieringsgrad på över 50 procent, vilket innebar att resenärerna stod för hälften av biljettpriset. Pandemins effekter och Socialdemokraternas beslut att frysa biljettpriserna har kraftigt minskat självfinansieringsgraden, vilket kräver ökade skattebidrag. Dessa medel hade kunnat användas för att förbättra sjukvården eller expandera kollektivtrafiken ytterligare.

Desinformation från S, V och MP

S, V och MP deltog själva i att ge kollektivtrafiknämnden i uppdrag att utreda olika scenarier för att återgå till självfinansieringsnivåerna före pandemin. Trots detta väljer de att sprida en falsk bild av att vi i GrönBlå Samverkan vill genomföra kraftiga prishöjningar. Denna vilseledande kampanj är ett försök att dölja deras egna misslyckanden och visar på en brist på ansvarstagande och respekt för fakta.

Vår vision för framtidens kollektivtrafik

Liberalerna står fast vid att kollektivtrafiken ska ha en långsiktig och stabil finansiering. En självfinansieringsgrad som den före pandemin är avgörande för att säkerställa en väl fungerande kollektivtrafik nu och i framtiden. En utbyggd och pålitlig kollektivtrafik är nyckeln till att uppnå våra klimatmål och främja regionens tillväxt.

Att S, V och MP föreslår att lösa finansieringsproblematiken genom ökade skattepålagor är inte hållbart. Vi Liberaler förespråkar istället effektivisering och ansvarstagande för att säkerställa att kollektivtrafiken kan leverera hög kvalitet utan att belasta skattebetalarna ytterligare.

Avslutande ord

Vi Liberaler kommer att fortsätta arbeta för en hållbar och effektiv kollektivtrafik som gynnar alla invånare i Västra Götalandsregionen. Vår vision är en kollektivtrafik som inte bara är ekonomiskt hållbar utan också bidrar till regionens tillväxt och klimatomställning. Genom ansvarstagande och långsiktig planering kan vi säkerställa en kollektivtrafik som fungerar för alla, idag och i framtiden.

Läs originalartikeln i Göteborgs-Posten här.

Läs debattartikeln från S, V och MP här.