Se alla
Eva Flyborg

Liberalerna förespråkar gyllengul Älvsborgsbro för ett ljusare Göteborg

Fredag 23 augusti 2024

Älvsborgsbron är en ikonisk symbol för Göteborg och har sedan 1993 prytts av sin karakteristiska mintgröna färg. Nu när bron står inför en planerad ommålning år 2025, anser Liberalerna Göteborg att det är dags för en förändring som både lyser upp staden och stärker dess identitet.

En gyllengul hälsning till besökare och invånare

Eva Flyborg, ledamot för Liberalerna i Göteborgs stads stadsbyggnadsnämnd, föreslår att Älvsborgsbron får en gyllengul kulör. Hon menar att denna färg skulle skapa en varm och välkomnande atmosfär för både göteborgare och besökare.

”Jag skulle gärna vilja ha den gyllengul. Det gula mot en klarblå himmel är dessutom de svenska färgerna, så det skulle vara en fin hälsning till alla som kommer,” säger Eva Flyborg.

Den gyllengula färgen symboliserar inte bara solsken och optimism utan knyter också an till Sveriges nationella färger, vilket stärker Göteborgs roll som en stolt svensk stad med rik historia och kultur.

Demokrati i praktiken: Låt göteborgarna bestämma

Liberalerna betonar vikten av medborgarinflytande i beslutsprocesser som påverkar stadens utseende och identitet. Eva Flyborg och flera andra politiker föreslår därför en omröstning där göteborgarna får möjlighet att uttrycka sina åsikter om brons nya färg.

”Jag tycker att det är ett ypperligt tillfälle att låta göteborgarna tycka till,” framhåller Hampus Magnusson (M), andre vice ordförande i stadsbyggnadsnämnden.

Genom att involvera invånarna i beslutet om Älvsborgsbrons framtida färg, främjas en demokratisk process som stärker medborgarnas engagemang och delaktighet i stadens utveckling. Liberalerna anser att detta är ett utmärkt tillfälle att visa hur demokrati kan fungera i praktiken och hur medborgarnas röster kan forma stadens framtid.

Färgvalets betydelse för Göteborgs varumärke och turism

En förändring av Älvsborgsbrons färg till gyllengul kan också ha positiva effekter på stadens varumärke och turism. En lysande gyllengul bro skulle kunna bli ett nytt landmärke som drar till sig uppmärksamhet och förstärker Göteborgs profil som en modern och framåtsträvande stad.

Peter Grönberg, vd för Göteborg & Co, har uttryckt att ett färgbyte kan ge bron ny glans och attrahera fler besökare till staden. Liberalerna ser detta som en möjlighet att kombinera estetik med ekonomisk utveckling och främja Göteborg som en attraktiv destination för turister från hela världen.

Nästa steg i processen

Liberalerna kommer att fortsätta driva frågan om Älvsborgsbrons färg och arbeta för att säkerställa att göteborgarnas röster hörs i beslutet. Genom dialog och samarbete med andra politiska aktörer hoppas Liberalerna att ett färgbyte till gyllengult kan bli verklighet och bidra till att göra Göteborg ännu vackrare och mer välkomnande.