Se alla
Israel

Liberalerna står bakom Israel

Göteborg måste stå på Israels sida 

Onsdag 11 oktober 2023

Hamas brutala angrepp på civila israeler, med avrättningar, kidnappningar och skändningar har skakat om oss som människor och politiska företrädare. Vi är utom oss av sorg och ilska över barbariet och ännu mer chockade över att det finns människor som jublar över slaktandet av barn. Det är motbjudande. Liberalerna står bakom Israel.

I vår närhet och i vår stad har det firats. Till och med i vårt stadshus finns det företrädare för det styrande Vänsterpartiet som i samband med mördandet lagt upp antiisraeliska budskap. Antisemitismen verkar djupt rotad där då vänsterpartistiska organisationer deltagit i firandet i Brunnsparken och Vänsterpartiet varit beredd att upplåta sina lokaler till organisationer som stödjer attackerna mot Israel.  

Det är viktigare än någonsin att staden markerar mot antisemitism, för samma rättigheter för judiskt liv och för staten Israels självklara rätt att existera och skydda sin befolkning mot terror. 

Vilket mörker det är att vi i Göteborg inte med enad stämma kan stå upp för mänskliga rättigheter och med en röst fördöma dessa bestialiska mord och övergrep, säger Eva Flyborg, fullmäktigeledamot (L)

Göteborg har en stolt historia av motstånd mot antisemitism. Fullmäktige måste hedra vår historia och de människor som fallit offer för terrorn i Israel. Därför bör Göteborgs stad flagga för Israel den 12 oktober. Göteborg ska stå på rätt sida historien. Mot barbari och för folkrätten och demokratin. Den grova antisemitismen som vi sett prov på i vår stad måste bekämpas. 

Skrivelsen till KF-presidiet undertecknat Liberalerna ihop med Moderaterna, Demokraterna och Kristdemokraterna.  

Med anledning av Hamas ohyggliga attacker och kidnappningar av civila i Israel har flera städer och institutioner i Europa valt att visa sitt stöd för Israel genom att hissa den israeliska flaggan eller projicera bilden av flaggan mot fasadväggar. EU-parlamentet, Downing Street, Paris City Hall och Brandenburg Gate är några exempel på byggnader som lysts upp med den israeliska flaggan under de senaste dagarna. I Göteborg hissades den ukrainska flaggan på Gustav Adolfs torg den 24 feburari 2022, samma dag som kommunfullmäktiges sammanträde. Motiveringen till flaggningen löd att ”Vi vill visa vårt stöd till Ukraina och Ukrainas folk”. Det vore lämpligt och önskvärt att med motsvarande motivering hissa den israeliska flaggan på Gustav Adolfs torg på torsdag den 12 oktober, då kommunfullmäktige sammanträder nästa gång i Göteborg.  

På onsdagskväll meddelade Göteborgs kommunfullmäktiges preside att de inte tänkte flagga för att visa sitt stöd för Israel, något GP rapporterat om. Det var ett oenigt preside som fattade beslutet med ordförande som använde sin utslagsröst. S och V:representanter i presidiet var det som motsatte sig att visa solidaritet med Israel och dess folk.

– Jag kan inte förstå varför man inte skulle kunna gå med på det. Vi gjorde samma sak med Ukraina, då var motiveringen att vi ville visa vårt stöd för Ukraina och dess folk. Man måste kunna göra samma sak nu, säger Eva Flyborg (L) till SVT Väst.