Se alla
Simona Mohamsson

Liberalerna står bakom Taiwan

Sverige bör sälja vapen till Taiwan

Måndag 15 augusti 2022

Taiwan måste ges möjlighet att förbereda sig på ett eventuellt anfall från Kina. Därför bör Sveriges regering vara öppen för att tillåta svensk vapenexport till Taiwan, Liberalerna står bakom Taiwan skriver Simona Mohamsson och  Olle JohanssonSVD.

Kinas upptrappade aggressioner mot demokratin Taiwan måste mötas av den fria världens solidaritet och tydliga säkerhetsgarantier. Rysslands anfallskrig mot Ukraina visar att det är nödvändigt att stärka Taiwans möjlighet till att försvara sig innan en invasion och därför bör Sveriges regering vara öppen för att tillåta svensk vapenexport till Taiwan. Istället för att agera efterklokt.

Till jublande folkmassor landade USA:s talman Nancy Pelosi i Taiwan den 2 augusti. Biden-administrationen har varit tydliga med att det amerikanska löftet om att försvara Taiwan i händelse av en kinesisk invasion står fast. Besöket som är det första av en amerikansk talman på 25 år skickar en viktig signal till Beijing att USA inte viker sig för deras allt intensivare hot och påtryckningar.

De senaste 30 åren har Taiwan genomgått en fantastisk demokratiresa. Under 1990-talet avskaffades det strikt auktoritära politiska systemet och fria val tilläts. Taiwan är idag ett av världens mest demokratiska länder. Men friheten i Taiwan hänger på en skör tråd, de hotas av ett allt hotfullare och aggressivare Kina.

Sverige ska vara ett föregångsland i utrikespolitiken med en värderingsstyrd utrikespolitik där vi aldrig viker oss när det kommer till frågor som rör demokrati och mänskliga rättigheter. Andra intressen, som att hålla diverse diktaturer nöjda, ska inte få påverka beslutsfattandet i utrikespolitiken. I Ukraina har vapenexporten varit avgörande i motståndet mot den ryska invasionen vilket varit ett tydligt bevis på att försvaret av demokratin måste försvaras med vapen om så krävs.

Sveriges inställning till Kina har under Socialdemokraterna präglats av senfärdighet och en alldeles för passiv inställning till det hot som kinas kommunistparti utgör mot den fria världen. Det krävs nu ett liberalt maktskifte och en ny Kina-strategi, som bygger på att man förstår hur illa det är och hur mycket värre det kan bli. En ny regering kan göra flera konkreta saker för att stödja Taiwan:

  • Möjliggör försäljning av defensiva vapen och annan militär materiel till Taiwan. USA har sålt defensiva vapen till Taiwan i decennier. Fler demokratier bör följa USA:s exempel och hjälpa Taiwaneser att ha ett robust försvar. Regeringen bör tydliggöra att detta, inom ramen för Sveriges vapenlagstiftning, ligger i linje med Sveriges utrikespolitik. Det handlar om att höja trösklarna för ett angrepp mot Taiwan samt säkerställa förmåga att försvara sig mot ett sådant om det skulle ske.
  • Värna Taiwans rätt att forma sin egen samhällsutveckling och demokratiska system, samt integreras i internationella institutioner och samarbeten. Kina har pressat och hotat andra länder till att försämra sina relationer med Taiwan. Något sådant kan inte den svenska regeringen låta sig påverkas av. Tvärtom måste vi ta vårt ansvar för att möjliggöra att Taiwan, fritt från påtryckningar och hot, själva får fatta beslut om sin framtid. Sverige måste självklart stödja ett sådant beslut, också om det innebär ett erkännande av Taiwan som självständig stat och även om Folkrepubliken Kina ogillar detta.
  • Försvaga Kinas ekonomiska ställning. Kina bedriver en aggressiv handelspolitik som syftar till teknikstöld och kunna utöva ekonomisk press på andra länder. Precis som Ryssland använder de sina ekonomiska muskler som ett vapen för att sprida sitt auktoritära system och sina antidemokratiska idéer. För att försvara den liberala demokratin bör Sverige och EU arbeta mycket aktivt för att stärka handeln med andra länder och på så sätt minska beroendet av Kina.

Taiwan har ett demokratiskt samhällssystem och måste få bestämma sin egen framtid. Andra länder som Tjeckien, Litauen och USA har visat att det är fullt möjligt att bedriva en värderingsstyrd utrikespolitik. En ny liberal och borgerlig regering bör ta på sig ledartröjan i världen och stå upp mot Kina. Den fria världen måste göra det tydligt för världens tyranner att aggressivitet och vapenskrammel inte lönar sig.