Se alla
Ullevi

Liberalernas Vision för Göteborgs Arenor

Torsdag 20 juni 2024

I en viktig omröstning lyckades vi inom oppositionen samla stöd för att utveckla stadens arenor. Den styrande minoriteten hade som ingång att endast anteckna utredningen om investeringsbehoven utan att ta vidare åtgärder. Vi anser att om man vill få saker att hända, måste man agera och ge tydliga uppdrag, vilket vi har gjort tillsammans med våra samarbetspartier – Moderaterna, Demokraterna och Kristdemokraterna.

Bakgrund till Förslaget

Got Event AB har i samverkan med Göteborg & Co AB tagit fram förslag på vilka investeringar som behöver göras i och kring befintliga arenor för att upprätthålla evenemangsstrategin. Enligt den redovisning som nu lagts fram framgår det att 75 procent av det definierade nyinvesteringsbehovet återfinns i Ullevi. Rapporten från Got Event bedömer att det totala investeringsbehovet under perioden 2024-2030 uppgår till drygt 121 miljoner kronor per år, varav 30 miljoner per år avser reinvesteringar och 91 miljoner per år avser nyinvesteringar, som det inte finns budget för.

Ullevi – En Levande Arena för Evenemang och Kultur

En av de mest spännande aspekterna av vår politik är utvecklingen av Ullevi. Vi föreslår att Ullevi inte bara ska vara en plats för stora sportevenemang utan även en levande arena som lockar konserter och kulturella upplevelser av internationell kaliber. Vårt mål är att säkerställa att Ullevi blir en dynamisk och modern arena som kan konkurrera med andra topparenor i Norden och världen.

Genom att förbättra infrastrukturen och öka antalet inkomstströmmar, såsom genomförandet av fler kommersiella aktiviteter mellan evenemangen, strävar vi efter att göra arenan ekonomiskt hållbar. Detta inkluderar möjligheter för konferenser, restauranger och andra kommersiella verksamheter som kan bidra till att täcka både löpande driftkostnader och framtida investeringar.

Gamla Ullevi – En Hemvist för Svensk Fotboll och Supporterkultur

Vi ser även stora möjligheter i att utveckla Gamla Ullevi. Arenan, som är hemmaplan för tre av Göteborgs elitfotbollslag och det svenska damlandslaget, har potential att bli en ännu mer betydelsefull plats för svensk fotboll och supporterkultur. För att uppnå detta krävs investeringar som kan förbättra publikkapaciteten och de kommersiella ytorna, vilket i sin tur kan bidra till en ökad supporterupplevelse och fler besökare.

Det är också viktigt att Gamla Ullevi utvecklas till ett levande stadsområde som inte bara är aktivt under matchdagar utan året runt. Genom samarbete med hyresgäster och andra intressenter kan vi skapa en miljö som främjar ekonomisk tillväxt och stadsutveckling. Detta inkluderar användning av arenans faciliteter för aktiviteter och events alla dagar i veckan. Gamla Ullevi är unikt genom att ligga bara två minuter gångväg från Göteborgs centralstation. Denna unika placering måste utnyttjas i kommande investeringar för att skapa inkomster till arenan varje dag i veckan, inte bara på matchdagar.

Ekonomiskt Hållbara Investeringar

För att säkerställa att våra investeringar i både Ullevi och Gamla Ullevi är hållbara, kommer Higab AB och Got Event AB att genomföra en fördjupad utredning av finansieringen och de ekonomiska konsekvenserna. Målet är att alla investeringar ska vara självfinansierande genom ökade intäkter och minskade driftskostnader. Detta arbete kommer att involvera extern expertis och nära samarbete med nuvarande hyresgäster för att dra nytta av deras erfarenheter och insikter.

Liberalernas Roll i Göteborgs Utveckling

Liberalernas drivkraft i denna fråga visar vårt engagemang för att utveckla Göteborg som en stad som attraherar både besökare och invånare. Genom strategiska investeringar i stadens arenor kan vi stärka Göteborgs position som en ledande evenemangsstad, vilket gynnar hela regionen.

För mer information om våra tidigare ställningstaganden och hur vi har arbetat för att driva dessa frågor, läs gärna våra tidigare artiklar:

Genom att fortsätta att driva på för dessa förändringar och samarbeta med våra partners inom oppositionen, arbetar vi för att Göteborg ska bli en ännu bättre plats att leva och verka i.