Motion av Kristina Bergman Alme (L) och Eva Flyborg (L) om frystorkning av mat för krisberedskap och resiliens.
Måndag 10 november 2025
Liberalerna arbetar för att förverkliga alla förslag i vår valplattform. Denna motion är en del i detta arbete. De mesta av förslagen i valplattformen hanteras i vår budgetmotion. Kristina Bergman Alme (L) och Eva Flyborg (L) föreslår att Göteborg ska utreda möjligheten att frystorka mat från stadens storkök, för att minska matsvinn och bygga upp ett långsiktigt beredskapslager med mat för kris och krig. Genom frystorkning kan maten lagras i upp till 25 år och bidra till en mer robust livsmedelsförsörjning för göteborgarna.
Motion av Kristina Bergman Alme (L) och Eva Flyborg (L) om frystorkning av mat för krisberedskap och resiliens.
Sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har frågan om vårt lands beredskap fått en ny aktualitet. Varje vecka utmanas Sverige på olika sätt, än så länge främst via digitala störningar – som kan vara nog så saboterande. Som kommunpolitiker har vi ett ansvar att se till att vår stad är rustad för att möta de utmaningar som kan uppstå i en kris eller ett krig. Göteborg, som en av Sveriges största städer, har ett särskilt stort ansvar när det gäller mathållning. Även om varje hushåll, utifrån riktlinjer från MSB och Livsmedelsverket, ska kunna klara sig minst 7 dagar så säger erfarenheter att livsmedelsförsörjning är svårare i städer än på landsbygd. Idag är vår beredskap otillräcklig, och vi är sårbara om matdistributionen skulle slås ut.
Flera kommuner, så som Linköping och Lycksele, har tagit det innovativa steget att frystorka överbliven mat från storkök och/eller laga mat för frystorkning. I båda fallen för att lägga upp ett lager frystorkad mat. Den frystorkade maten har mycket lång hållbarhet och kräver minimalt med utrymme för lagring, vilket gör metoden idealisk för att bygga upp ett beredskapslager. Maten som torkas kan sparas i 25 år och investeringen i en ugn kostar ca 500 000 kronor. Det handlar alltså om hållbarhet, självförsörjning och ökad motståndskraft vid kriser och krig.
Genom att efterlikna dessa arbetssätt kan Göteborgs stad på ett miljö- och klimatsmart sätt både minska matsvinnet och trygga matförsörjningen för våra invånare. Ett lokalt livsmedelslager stärker vår beredskap vid kris och krig, i enlighet med de nya totalförsvars- och beredskapskraven från staten. Därför behöver vi utreda möjligheten samt också utreda möjlig medfinnansering från relevanta myndigheter samt EU.
Förslag till beslut i kommunfullmäktige:
Kommunstyrelsen får i uppdrag att tillsammans med berörda nämnder med tillgång till storkök, att utreda möjligheten att frystorka överbliven storköksmat och tillverka mat enkom för frystorkning och undersöker vilka investeringar som krävs, som till exempel inköp av frystorkningsmaskiner.
Av Kristina Bergman Alme (L) och Eva Flyborg (L)
Motioner som läggs i Kommunfullmäktige ska beredas innan den kommer tillbaka till kommunfullmäktige för beslut. Det innebär att Stadsledningsförvaltningen sänder ut motionen till berörda nämnder och bolag för att få yttrande från dessa. När detta är gjort sammanställer Stadsledningskontoret yttranden och bereder frågan inför Kommunstyrelsen som lämnar ett förslag till kommunfullmäktige inför beslut. Denna process kan ta mellan 6 månader upp till 18 månader beroende på omfattning av frågan. Vi följer denna fråga på hemsidan under rubriken Motioner i kommunfullmäktige, eller under taggen Vallöften. Läs om vår politik på vår hemsida.