Motion av Pär Gustafsson (L) om att utreda införandet av ett diagnostiskt prov i matematik
Fredag 18 oktober 2024
Liberalerna arbetar för att förverkliga alla förslag i vår valplattform. Denna motion är en del i detta arbete. De mesta av förslagen i valplattformen hanteras i vår budgetmotion.
Motion av Pär Gustafsson (L) om att utreda införandet av ett diagnostiskt prov i matematik
Andelen elever (samtliga huvudmän) som uppnår kunskapskraven i matematik i årskurs 9 minskar i Göteborg. Läsåret 2012/13 klarade 89,8 % av eleverna kunskapskraven, medan motsvarande andel var 85,9 % (A-E) läsåret 2022/23. Den negativa utvecklingen har varit tydlig under flera år.
Resultaten från Trends in International Mathematics and Science Study (TIMSS) 2019 visar att svenska elever presterar sämre i matematik (årskurs 4 och 8) än genomsnittet i EU och OECD. Även Programme for International Student Assessment (PISA) pekar på att svenska elever underpresterar i matematik och halkar efter elever i jämförbara länder.
Riksrevisionen konstaterade nyligen att andelen elever som får ett annat betyg än vad resultatet på det nationella provet indikerar är störst för elever som underkänns i matematik. För många elever är det just ett godkänt betyg i matematik som saknas för att bli behöriga till gymnasiet. Det är uppenbart att hela skolväsendet i Göteborg behöver fokusera och kraftsamla kring ämnet matematik. Arbetet måste börja redan i förskolan och fortsätta genom grundskolan och vidare till gymnasiet. Fler elever behöver klara den grundläggande nivån.
Under föregående mandatperiod förstärktes det kompensatoriska uppdraget i den kommunala gymnasieskolan, med anledning av att elever från grundskolan ofta saknar tillräckliga förkunskaper. Utbildningsförvaltningen arbetar även med flera insatser för att öka måluppfyllelsen i ämnet. Detta är i grunden positivt, men fler åtgärder behövs.
Sedan 2011 genomförs ett diagnostiskt prov i matematik i årskurs 1 på gymnasiet i Stockholm. Provet används för att utvärdera både grundskolans undervisning och betygssättning. Resultaten redovisas fördelat på både gymnasieskola och avlämnande grundskola. Diagnostiken har bidragit till att förbättra betygssättningen.
Liberalerna anser att införandet av ett diagnostiskt prov, ett så kallat ”Göteborgsprov”, kan bli ett viktigt verktyg i arbetet med att förbättra och stärka undervisningen i matematik. Provet skulle även ge en tydligare bild av kunskapsläget i hela stadens skolväsende. Det skulle hjälpa de grundskolor som år efter år sätter för låga eller för höga betyg i matematik. En korrekt betygssättning i grundskolan är avgörande, både för den enskilda eleven och för samhället i stort.
Därför föreslås att kommunstyrelsen får i uppdrag att utreda införandet av ett sådant prov. Utredningen ska även belysa hur samtliga huvudmän inom gymnasieskolan kan involveras i provet.
Förslag till beslut i kommunfullmäktige
- Kommunstyrelsen får i uppdrag att utreda ett införande av diagnostiskt prov i matematik i årskurs 1.
Pär Gustafsson (L)
Motioner som läggs i Kommunfullmäktige ska beredas innan den kommer tillbaka till kommunfullmäktige för beslut. Det innebär att Stadsledningsförvaltningen sänder ut motionen till berörda nämnder och bolag för att få yttrande från dessa. När detta är gjort sammanställer Stadsledningskontoret yttranden och bereder frågan inför Kommunstyrelsen som lämnar ett förslag till kommunfullmäktige inför beslut. Denna process kan ta mellan 6 månader upp till 18 månader beroende på omfattning av frågan. Vi följer denna fråga på hemsidan under rubriken Motioner i kommunfullmäktige, eller under taggen Vallöften. Läs om vår politik på vår hemsida.