Motion om att bekämpa hot och våld mot HBTQ-personer
Söndag 21 maj 2023
Liberalerna arbetar för att förverkliga alla förslag i vår valplattform. Denna motion är en del i detta arbete. De mesta av förslagen i valplattformen hanteras i vår budgetmotion. Hot och våld mot HBTQ-personer är en skrämmande realitet i dagens samhälle. Händelserna i Hammarkullen, där en 14-årig pojke hotade homosexuella på grund av en regnbågsflagga på biblioteket, kastar ljus på de större problemen vi behöver hantera. Färre brott anmäls i utsatta områden, och hatbrott mot HBTQ-personer går ofta under radarn. Simona Mohamsson och Pär Gustafsson (L) föreslår en översyn av rutiner och stöd för att anmäla hot mot personal. Det är dags att göra våra städer trygga för alla och bekämpa machokulturens påverkan.
Ett våldsamt ungdomsgäng i Hammarkullen, ledd av en 14-årig pojke, hotade skära halsen av homosexuella på grund av en regnbågsflagga på biblioteket. Det framkommer i Sveriges Radios program Kaliber (2023-04-24) som har granskat ett gäng som tagit över fritidsgård och bibliotek i Hammarkullen. Det är händelser som är oacceptabla och vittnar om större problem som staden behöver hantera.
Flera studier visar att färre brott generellt anmälts i de särskilt utsatta områdena. Än tydligare blir detta när det gäller hatbrott mot HBTQ-personer. Såväl RFSL Göteborg som Homan uppger att man upplever att attityderna har blivit tuffare gentemot hbtq-personer på flera håll i staden – inte minst i utsatta områden.
Skolan, kultur- och fritidsaktiviteter ger möjligheter till möten som unga människor behöver. Här fyller stadens bibliotek, fritidsgårdar, föreningsliv och mötesplatser en central roll både för den enskilde individens bildning, utveckling och kreativitet, samtidigt som de bidrar till att bygga ett demokratiskt samhälle. Men för att kunna spela den rollen så måste de vara trygga platser. De som hotar, hatar och hetsar stadens medarbetare ska alltid polisanmälas och orosanmälningar till socialtjänsten ska alltid ske av minderåriga personer. För en utbredd tystnadskultur skadar vårt demokratiska samhälle och hotar vår frihet.
Göteborg har gjort en fantastisk resa från att vara betraktad som en ”bögknackarstad” till att vara en av landets främsta hbtq-kommuner. Men fortfarande vågar många inte leva öppet och många utsätts fortfarande för hatbrott. Händelserna i Hammarkullen är en tydlig signal om att fler insatser krävs och vittnar om att det råder andra regler i utsatta områden som bottnar i en machokultur. I en sådan miljö blir redan utsatta, som HBTQ-personer, dubbelt drabbade eftersom då de avviker från normen om vad som uppfattas som rätt.
Skolan har ett tydligt och viktigt uppdrag att ge alla elever en likvärdig utbildning, och i det ingår jämställdhet, demokrati och mänskliga fri- och rättigheter. Redan från tidig ålder krävs ett arbete för att motverka våld och att bryta förtryckande och diskriminerande normer. Socialtjänsten måste kunna hjälpa även när barn, unga eller föräldrar inte vill få hjälp. 2021 gjorde Vision en enkätundersökning bland sina medlemmar och den pekar på att mycket måste göras för att minska utsattheten för hot, våld och personangrepp inom socialt arbete. Det är högst troligt att det även gäller för andra yrkesgrupper.
För ett par år sedan såg staden över över stöd och rutiner för anmälan av hot och dödshot mot personal i staden. Det är uppenbart att en förnyad översyn behöver genomföras och att fler insatser krävs för att rutinerna också ska verkställas, särskilt från arbetsgivaren.
Förslag till beslut i kommunfullmäktige:
- Kommunstyrelsen ges i uppdrag att genomföra en översyn av stadens rutiner och stöd kring anmälan av hot mot personal samt föreslå insatser för att underlätta verkställandet av rutiner.
- Kommunstyrelsen ges i uppdrag att återkomma med förslag till insatser, inom skola, fritid och kultur samt socialtjänsten, för att motverka machokultur.
Simona Mohamsson (L) Pär Gustafsson (L)
Motioner som läggs i Kommunfullmäktige ska beredas innan den kommer tillbaka till kommunfullmäktige för beslut. Det innebär att Stadsledningsförvaltningen sänder ut motionen till berörda nämnder och bolag för att få yttrande från dessa. När detta är gjort sammanställer Stadsledningskontoret yttranden och bereder frågan inför Kommunstyrelsen som lämnar ett förslag till kommunfullmäktige inför beslut. Denna process kan ta mellan 6 månader upp till 18 månader beroende på omfattning av frågan. Vi följer denna fråga på hemsidan under rubriken Motioner i kommunfullmäktige, eller under taggen Vallöften. Läs om vår politik på vår hemsida.