Motion om att införa Allvarssamtal i Göteborg
Måndag 24 juni 2024
Liberalerna arbetar för att förverkliga alla förslag i vår valplattform. Denna motion är en del i detta arbete. De mesta av förslagen i valplattformen hanteras i vår budgetmotion.
Göteborg inför Allvarssamtal
Göteborg har omfattande problem med organiserad brottslighet och unga personer som begår brott eller vistas i kriminella miljöer. Under de senaste 4 åren genomförde Alliansstyret en omläggning av det förebyggande arbetet, vilket har gett ett visst resultat. På Hisingen omprioriterades de förebyggande insatserna till att helt fokusera på att förhindra nyrekrytering till kriminella organisationer. Särskilda team inrättades på socialtjänsten för att möte ungdomar som riskerade att hamna i organiserad brottslighet.
Så kallade Allvarssamtal inom 48 timmar, där polis och socialtjänst kallar föräldrarna till barn som misstänks för brott, infördes 2019 i Stockholm. I Stockholm har modellen kallats Allvarssamtal och fungerat mycket väl under flera år. I Sverige är det vanligtsvis Socialtjänsten som håller i samtalet med både den unge och föräldrarna. Det är dock Polisen som har kunskap om vilka som rör sig i miljöerna runt gängkriminella och har kunskaper om dessa miljöer som är viktiga element att ha med i samtalet med både föräldrarna och barnet. Därför behöver Göteborgs stad söka samarbete med Polisen om denna metod och hitta samarbetsformer för att identifiera individer och gemensamt ha samtal för att se om föräldrarna behöver stöd eller om det finns annat stöd som barnet kan få. Med tanke på utvecklingen i Sverige bör fokus vara på barn i unga tonåren innan de begår sitt första brott.
Vi behöver nu ta nästa steg i arbetet med att förebygga nyrekryteringen. Socialtjänst, polis och skola behöver arbeta tillsammans och tidigare för att förhindra att barn dras in i gängkriminalitet. Myndigheterna behöver arbeta tillsammans men även arbeta med hela barnets nätverk.
Under 90-talet utarbetades en metod i Norge kallad Bekymringssamtal. Där polisen utförde samtal med ungdomar som begått sitt första brott eller helt innan brott begåtts genom att samtala med ungdomarna redan när de börjar vistas i olämpliga miljöer. Samtalen, som genomfördes tillsammans med socialtjänsten, var med både barnet och föräldrarna.
Allvarssamtal ska erbjudas till barn och ungdomar från tio år och uppåt tillsammans med vårdnadshavare när orosanmälan inkommit från polis gällande oro för barnets eller ungdomens:
– Umgänge eller att barnet/ungdomen vistas i olämpliga miljöer som utgör en risk att utveckla ett socialt normbrytande beteende.
– Kriminellt beteende oavsett om det föreligger en brottsmisstanke eller inte.
– Misstanke om brott, exempelvis grovt brott eller upprepade ringa brott.
Samtalets innehåll ger ett gott underlag för socialtjänstens fortsatta utredning av ungdomar som befinner sig i riskmiljöer och bidrar till att ungdomar och vårdnadshavare samtycker till lämpliga insatser. Vidare bidrar samtalen till att socialtjänst, polis, ungdom och vårdnadshavare har en gemensam dialog samt följer en mötesstruktur som lägger betoning på riskfaktorer gällande kriminalitet.
Förslag till beslut i kommunfullmäktige:
- Kommunstyreslen får i uppdrag att teckna ett samarbetsavtal kring införandet av Allvarsamtal inom 48 timmar som metod över hela Göteborg efter den modell som utarbetas i Stockholm.
Motioner som läggs i Kommunfullmäktige ska beredas innan den kommer tillbaka till kommunfullmäktige för beslut. Det innebär att Stadsledningsförvaltningen sänder ut motionen till berörda nämnder och bolag för att få yttrande från dessa. När detta är gjort sammanställer Stadsledningskontoret yttranden och bereder frågan inför Kommunstyrelsen som lämnar ett förslag till kommunfullmäktige inför beslut. Denna process kan ta mellan 6 månader upp till 18 månader beroende på omfattning av frågan. Vi följer denna fråga på hemsidan under rubriken Motioner i kommunfullmäktige, eller under taggen Vallöften. Läs om vår politik på vår hemsida.