Motion om pilotprojekt med brukarrum
Tisdag 24 september 2024
Liberalerna arbetar för att förverkliga alla förslag i vår valplattform. Denna motion är en del i detta arbete. De mesta av förslagen i valplattformen hanteras i vår budgetmotion.
PILOTPROJEKT MED BRUKARRUM
År 2022 dog det tre gånger så många människor i överdos som av skjutningar i Sverige. Regeringen har nu bestämt att läkemedlet naloxon snart kommer att säljas receptfritt på apotek. Läkemedlet är en nässpray som blockerar receptorer i hjärnan och kan därmed häva överdoser av opioider. Läkemedlet har länge funnits inom sjukvården och räddat otaliga liv. Nu kommer även anhöriga till missbrukare att kunna ha nässprayen till hands. Den kan också finnas på arbetsplatser och hos föreningar.
Ett problem är att naloxon bara kan ges, det kan inte tas. En aktiv brukare kan inte använda nässprayen på sig själv. Det betyder att för överdoser som tas i ensamhet, vilket inte är ovanligt, spelar de nya reglerna ingen eller liten roll.
Ett annat sätt att få fler i missbruk att överleva är genom så kallade brukarrum. Ett brukarrum är en specialanpassad lokal där missbrukare kan inta medtagen narkotika i närvaro av vårdpersonal och utan risk för att bli gripna av polis eller drabbas av straffrättsliga påföljder. Genom brukarrum skapas bryggor för missbrukare in i vården. De blir en säker miljö för användaren och införlivar den trygghet som ligger i att inte riskera rättsliga påföljder.
Det första injektionsrummet sattes upp i Bern för 35 år sedan. Under 1980 talet var missbruk ett utbrett och synligt problem i Schweiz. I Oslo har det funnits brukarrum sedan 2005. Där uppkommer överdoser med jämna mellanrum, men på nästan 15 år har inte ett enda fall fått dödlig utgång. I april 2022 ställde sig även en bred majoritet i stadens kommunfullmäktige bakom förslaget att hålla brukarrummet öppet dygnets alla timmar. Det var moderaternas systerparti Höyre som initierade förslaget i Oslos kommunfullmäktige.
För att kunna sjösätta ett pilotprojekt med brukarrum krävs lagändringar. Om sådana införs skulle Göteborg vara en lämplig plats för ett pilotprojekt. Göteborg har storstadens problem, men också storstadens vårdresurser.
Förslag till beslut i kommunfullmäktige:
- Göteborgs stad ställer sig positivt till att medverka i en försöksverksamhet med så kallade brukarrum, med kommunen och/eller Västra Götalandsregionen som huvudman, och tillkännager detta för regeringen.
Motioner som läggs i Kommunfullmäktige ska beredas innan den kommer tillbaka till kommunfullmäktige för beslut. Det innebär att Stadsledningsförvaltningen sänder ut motionen till berörda nämnder och bolag för att få yttrande från dessa. När detta är gjort sammanställer Stadsledningskontoret yttranden och bereder frågan inför Kommunstyrelsen som lämnar ett förslag till kommunfullmäktige inför beslut. Denna process kan ta mellan 6 månader upp till 18 månader beroende på omfattning av frågan. Vi följer denna fråga på hemsidan under rubriken Motioner i kommunfullmäktige, eller under taggen Vallöften. Läs om vår politik på vår hemsida.