75 nya trygghetsboende till Göteborg under 2022. Göteborg har nu totalt 1378 i trygghetsboende och ytterligare 140 är under utredning, skriver Berit Krantz på sin blogg
På gruppmötet som vi har före nämndmötet lyfte jag frågan om presidiet haft uppe IVOs rapport ”Tillsyn av medicinsk vård och behandling vid särskilda boenden för äldre”. Svaret var nekande men jag fick löfte om att den skulle tas upp på nästa möte. Rapporten är en svidande vidräkning med i alla fall de nästan 2000 undersökta boendena. Jag vill ha förvaltningens reaktion och eventuella åtgärder och hoppas få det nästa gång.
Vi fick som vanligt mycket information från förvaltningen. Vår nye säkerhetschef Per Rosén presenterade sig. Han redogjorde för de helt nya och komplexa utmaningar som organisationen står inför som Pandemi – Ny förvaltning – Kriget i Ukraina och Energikris. Med tanke på allt detta så känns det bra att vi har en egen krisorganisation (som på nationell nivå är omdöpt till krigsorganisation).
Trygghetsboende är efterfrågat av många. Under 2022 har vi fått 75 nya och har nu totalt 1378 i Göteborg. 140 är under utredning.
När det gäller ”kön” till äldreboendeplats så har den ökat med 200 personer i år. Dock behöver man inte vänta mer än ca 8 veckor efter biståndsbeslut – om man inte vill till ett speciellt boende. Ca 8% får avslag på sin ansökan om att få en plats.
I Socialstyrelsens brukarundersökning för hemtjänsten kunde vi se att Göteborg har ökat nöjdheten sedan den senaste mätningen.
Ett yrkande från S om att granska Attendos boenden avslogs. Vi kan inte bara granska ett boende, samma kvalitetskrav gäller för alla särskilda boenden.
Upphandling av nytt ramavtal för vård- och omsorgsboende tillstyrktes. S V MP ville göra en ny upphandling. Det ville inte vi och framhöll att vi är för idéburna alternativ i vår budget. Det är självklart att förvaltningen utgår från lagstiftningen. Vi har ingen platsgaranti för de externa utförarna idag. Detta var skäl som S V MP anförde för att göra om upphandlingen.
Ett Göteborgsförslag om ASIH utreds inte vidare eftersom uppdraget redan är löst.
Vi beslöt tillstyrka ett Program för Biskopsgården och jag citerar
”Stadsbyggnadskontoret har arbetat fram ett förslag till program för Biskopsgården. Förvaltningen föreslår att nämnden tillstyrker programförslaget. Programmet omfattar primärområdena Södra Biskopsgården, Norra Biskopsgården och Länsmansgården samt delar av Jättesten och Svartedalen. I programmet föreslås cirka 4000 nya bostäder, varav 1100 i småhus, förskolor, en ny grundskola och en ny kultur- och idrottsarena. Svarte Mosse föreslås uppgraderas till en stadspark.
Bärande idéer i programmet är att Biskopsgården ska omvandlas utfår trädgårdsstadens principer, att skapa en finmaskighet i gatustrukturen, att binda samman områdena med ett västligt stråk för kollektivtrafik, gång och cykel och att utveckla torgen.”
Äldre nämns inte specifikas i programmet men vår förvaltning påpekade detta och beskrev att man vill vara delaktig i det fortsatta arbetet. Nämnden tillstyrkte programmet.