Se alla
Pär Gustafsson Liberalerna Göteborg

Pärs Interpellation om Hedersrelaterat Våld och Förtryck

Torsdag 23 november 2023

I senaste fullmäktigesessionen tog Liberalerna Göteborgs företrädare, Pär Gustafsson, ordet för att belysa och uttrycka partiets syn på den allvarliga frågan om hedersrelaterat våld och förtryck.

Nödvändighet av Åtgärder:

Flera partier i Fullmäktige Göteborg delar Liberalerna Göteborgs syn om att hedersrelaterat förtryck är en av vår tids mest viktiga frihetsfrågor. Den gemensamma synen går djupare än politiska gränser men det är tydligt att inte alla partier inser nödvändigheten av att agera mot detta allvarliga samhällsproblem.

Frustration över Brister:

Under sitt anförande uttryckte Pär Gustafsson en tydlig frustration över stadsrevisionens rapport, där allvarliga brister i stadens arbete mot hedersrelaterat våld och förtryck framkom. Han lyfte fram det alarmerande faktum att kommunalt anställd personal, enligt rapporten, upprätthåller hedersnormer och därigenom inskränker barns fri- och rättigheter. Detta avviker från stadens värdegrund och är oacceptabelt och kräver skarpa åtgärder.

Tydliga Krav på Åtgärder:

Pär Gustafsson gjorde det klart att personal som vidmakthåller ett olagligt förtryck inte har någon plats i stadens verksamheter. Han kräver att sådan personal polisanmäls och avskedas. Denna tydliga hållning står i linje med Liberalerna Göteborgs syn, där nolltolerans mot hedersrelaterat förtryck är en integrerad del av partiets värderingar.

Aktuella Åtgärder:

Liberalerna Göteborgs engagemang för att bekämpa hedersrelaterat våld och förtryck är väldokumenterat. Flera av Göteborgs stads genomförda reformer de senaste åren, inklusive Amanda kommissionen, inrättandet av ett stödcentrum och revideringen av stadens plan initierades av Liberalerna. Dessa insatser är viktiga steg i rätt riktning men vi behöver göra mer.

Skillnader:

Pär Gustafssons frustration över stadsrevisionens rapport som visar på hur långsamt arbetet mot hedersrelaterat våld och förtryck går. Han påpekar att det inte bara handlar om planer och rutiner utan även  om implementera befintliga planer och rutiner. Staden behöver vidta åtgärder på lokal nivå, där varje enhetschef och rektor spelar en viktig roll i att säkerställa stadens värdegrund.

Liberalerna Göteborgs är djupt engagerade i denna fråga och fasta beslutade när det gäller kampen mot hedersrelaterat våld och förtryck. Pär Gustafssons tydliga uttalande markerar skillnaderna och visar på partiets beslutsamhet att aktivt agera mot det hedersrelaterade förtrycket.