Se alla
Berit Krantz

Rapport från Äldre samt vård- och omsorgsnämndens möte den 28 maj

Söndag 2 juni 2024

Rekrytering av finsktalande omsorgspersonal

På mötet den 28 maj informerades nämnden om framstegen i rekryteringen av finsktalande omsorgspersonal. Förvaltningen har förbättrat sina arbetsmetoder och rekryteringsmaterial. Under 2023 genomfördes en rekryteringskampanj för finskspråkiga undersköterskor, och under 2024 en kampanj för finskspråkiga semestervikarier. Behovet av finsktalande semestervikarier för sommaren 2024 är nu uppfyllt. Förvaltningen har även kompetensutvecklat befintlig finsktalande personal och inlett samarbeten med finska lärosäten för att säkerställa framtida rekryteringsbehov.

Nybyggnation av Skra Bro, Björlanda

Projektet med nybyggnation av Skra Bro i Björlanda, som påbörjades 2017, närmar sig sin slutföring. Viktiga kvaliteter för vård- och omsorgsboendet inkluderar hälsa och säkerhet, god tillgång till dagsljus inomhus samt möjlighet att se naturen från fönster och balkonger. Ett tjänsteutlåtande med fler detaljer kommer att presenteras framöver.

Åtgärder för att främja rapportering av brister

Nämnden mottog en återrapport om åtgärder för att uppmuntra äldre inom hemtjänst och på vård- och omsorgsboenden att framföra brister. Rapporten och dess rekommendationer godkändes av nämnden.

Förslag till upplägg för dialogforum

Nämnden biföll ett förslag till upplägg för dialogforum. Kommunikation är en av de mest utmanande men samtidigt viktigaste aspekterna inom vården, och alla åtgärder som underlättar detta är välkomna.

Renovering av Fredriksdals vård- och omsorgsboende

Nämnden beslutade att bifalla renoveringen av Fredriksdals vård- och omsorgsboende, med start 2024 och en förväntad varaktighet på cirka 10-13 månader. Boendet innehåller omkring 100 lägenheter för både somatisk vård, demensvård och korttidsvård. Förvaltningen kommer att använda sig av erfarenheterna från renoveringen av Annedal i detta projekt.

Status för Annedals flytt

I samband med stängningen av Annedal har 73 boende flyttat till nya platser, medan 5 fortfarande väntar på erbjudanden. All personal har fått nya placeringar.

Sommarbemanning

Det konstaterades att det finns tillräckligt med personal för sommaren, vilket säkerställer kontinuiteten i omsorgen under semestermånaderna.

För mer detaljerad information kan du läsa Berit Krantz originalinlägg på hennes blogg.