Se alla

Rapport från Socialnämnden Nordost

Trygghetssatsningar och samverkan

Onsdag 18 september 2024

Liberalernas representant i Socialnämnd Nordost, Anders Jonell, rapporterar från det första sammanträdet efter sommaren 2024. Trots en något kort dagordning finns det mycket att kommentera kring trygghetsarbetet i området. I denna rapport lyfter Anders Jonell fram de senaste insatserna från Trygg i Nordost och resursteamens arbete för att skapa en tryggare miljö för medborgarna.

Trygg i Nordost – samarbete för säkerhet

Ett studiebesök tidigare i veckan gav insyn i organisationen Trygg i Nordost, som har fyra till fem medarbetare som samordnar information från bland annat polisen. Detta samarbete sträcker sig över hela 17 förvaltningar och innefattar bland annat Bostadsbolaget och IOFF.

Genom regelbundna möten med lokalpolisen stäms trygghetsläget i Nordost av, både i primära och sekundära områden. En lugn sommar har präglat de flesta delar av området, med några mindre incidenter i Hammarkullen i slutet av augusti, vilket inte nämnvärt påverkat säkerhetslägesbilden.

Ökad öppenhet mot gängkriminalitet

Ett av de viktigaste målen för Trygg i Nordost är att organisera lokalsamhället och skapa trygghet i samverkan med störningsjouren. Det är glädjande att se att allt fler invånare vågar tala öppet om problem i sina områden, även när det rör sig om känsliga frågor som gängkriminalitet och maktstrukturer.

Initiativet ”Våga Fråga” har bidragit till en större öppenhet i möten mellan medborgare, och folk är mindre benägna att hålla tyst om vad de ser och upplever. Det finns nu en tydlig vilja att stå upp mot gängkriminella, vilket är ett stort steg i rätt riktning för tryggheten i området.

Utmaningar kring hotspots och cylinderplatser

Arbetet med att identifiera och övervaka så kallade hotspots – områden där ungdomar och narkotikahandel tenderar att samlas – har också utvecklats. Dessa platser är ofta dolda men lättillgängliga och utgör potentiella riskzoner. Skolor och förskolor förekommer ofta i dessa sammanhang, och arbetet med att öka säkerheten kring dessa platser fortsätter.

Stadens samarbete med polisen har resulterat i ett högt fokus på trygghet under sena eftermiddagar och kvällar, då tre personer dagligen patrullerar områdena för att förebygga brott och oroligheter.

Kontroversiell anvisningsplats för alkoholkonsumtion

En nyhet som förvånade många var att det i Gamlestaden finns en anvisningsplats där medborgare kan konsumera alkohol, till exempel inköpt på det lokala Systembolaget. Platsen är belägen 180 meter söder om butiken, i anslutning till Säveån. Trots att detta experiment pågått under några år har det fört med sig ökade konflikter, och framtiden för denna anvisningsplats är nu osäker.

SOM-institutets kommande rapport

Trygghetsfrågan kommer att fortsätta vara i fokus, inte minst genom SOM-institutets årliga trygghetsrapporter. Nästa rapport, som omfattar data från 2022, väntas presenteras i oktober och kan ge ytterligare insikter i utvecklingen av tryggheten i Nordost.

Avslutande ord

Trygghetsarbetet i Nordost går framåt, men det finns fortfarande många utmaningar att övervinna. Genom fortsatt samverkan mellan förvaltningar, polis och lokalsamhälle skapas möjligheter att ytterligare stärka säkerheten och tryggheten i området. Liberalerna kommer fortsätta att följa utvecklingen noga och arbeta för att alla medborgare ska känna sig säkra i sina bostadsområden.