Se alla
Slottsskogen en viktig del av Göteborg

Slottsskogen en viktig del av Göteborg

Fredag 5 maj 2023

Slottsskogen är en del av Göteborgs identitet och en plats uppskattad av göteborgarna. Därför måste Slottsskogen utvecklas i takt med tiden och inte utsätta vilda djur för onödigt lidande. Vi ser gärna att Slottsskogen är hem för många djurarter men de måste ha väl anpassade livsmiljöer. Simona Mohamsson, Karl Vilén och Oliwer Raszka skriver på GP debatt om Slottsskogens Djurpark.

Slottsskogens djurpark invigdes 1874 och är därför en av Sveriges äldsta djurparker. Den är öppen året om, ägs av Göteborgs kommun och är avgiftsfri för besökare. Om djur påverkas negativt är detta ingen verksamhet som kommunen ska bedriva och ta ansvar för. Vi människor tar oss rätten att föda upp djur för att få mat, för att kunna bedriva viktig forskning och för att hålla dem som husdjur. Vi liberaler anser att vi kan ta oss den rätten. Men det kräver också ett stort ansvar. Djuren ska ha möjlighet att utöva sitt naturliga beteende. Så är inte fallet med de vilda djuren i Slottskogen.

Liberalerna har tillsammans med Demokraterna lagt ett förslag för att utreda vilka djurarter som passar i Slottsskogens djurpark. Utredningen ska göras med hjälp av experter inom zoologi och etologi. De djurarter som far illa i Slottsskogen ska fasas ut, antingen genom att de förflyttas till bättre lämpade livsmiljöer eller genom att det inte ska tillförs nya djur. Slottsskogen får gärna vara hem för många djurarter men de måste ha väl anpassade livsmiljöer, till exempel tamboskap.

Slottsskogens centrala placering i staden med mycket folk, rörelse och ljud kan bidra till att djuren påverkas negativt. Det finns idag djurarter placerade i Slottsskogen vilket är en miljö långt ifrån deras naturliga. Många göteborgare har någon gång gått förbi sälarna och pingvinerna i Slottsskogen. Vilda humboldtpingviner kan simma i 12 km/h, och dyka ända ner till 150 meter djup så står det på skylten utanför stängslet. Innanför dock får pingvinerna vistas i en pool som är några få meter djup omringade av grå betongmarken som fläckvis är missfärgad. Redan där skulle vi vilja påstå att man bryter mot svensk djurskyddslagstiftning. Men istället behöver vi som kommunpolitiker ta ansvar.

Det är inte en kommuns kärnuppdrag att ge sina invånare möjlighet att se vilda djur i fångenskap. Vi frågar oss om Miljöpartiet och det rödgröna rödgröna styret vågar göra det som är rätt och sätta de vilda djurens välmående över en fluffig kommunal verksamhet.

Läs mer om hur Liberalerna vill utveckla Göteborg på vår hemsida.