Se alla
Robert Hannah

Sluta skämmas för det svenska

För att integrationen ska fungera behöver det också finnas något att integreras i.

Måndag 27 juni 2022

Alex Schulman föreslår i en krönika att midsommar borde avskaffas. Hela högtiden är för honom pinsam, resandet av den larviga stången som sägs vara en fallos-symbol, att behöva krama en okänd persons hand och den dåliga dragspelsmusiken. Krönikan andas svensk ängslighet. Men midsommar är den mest älskade svenska traditionen och att inviga nysvenskar att fira med oss är fantastiskt för integrationen, på samma sätt som förnekandet av den egna kulturen hindrar integration. Sluta skämmas för det svenska.

Midsommar är en rolig och exotisk högtid. För en ny svensk måste alla sånger, maträtter och danser vara förvirrande. Men det är en viktig symbol för frihet, jämställdhet och allas lika värde. Midsommar symboliserar mycket av det som är fantastiskt med Sverige. Barnens lekar får ta plats i centrum, ungdomars kärlekslängtan bejakas, gammal som ung får leka och dansa, utan skam.

Midsommarfirandet är en vacker och sekulär tradition, som fler nya svenskar borde få bli en del av. Schulman kan unna sig att håna midsommartraditionen. Men de friheter och de rättigheter som Sveriges inofficiella nationaldag symboliserar är värda att fira. Jag vägrar acceptera att mina barn ska växa upp i ett Sverige där barns rättigheter sätts på undantag bara för att man växer upp i en separatistisk miljö. Varje barn som växer upp i Sverige har en rätt till våra gemensamma traditioner. Den rätten är inte förbehållen barn med blont hår. Hade de vuxna som jag växte upp med försökt övertyga föräldrar att låta mina vänner få dansa med oss runt midsommarstången, så hade flickorna kanske inte blivit bortgifta och bortförda senare i livet.

Läs hela Robert Hannahs debatt artikel på GP debatt.