Språkkompetensen inom äldreomsorgen
Måndag 3 april 2023
Berit Krantz representerar Liberalerna i nämnden för äldre och vård och omsorg (ÄVO) i Göteborg. Berit rapporterar från senaste nämndsmötet där de pratade om språkkompetens inom äldreomsorgen, LOV och dialogform för äldreomsorgsfrågor. Läs mer om detta på Berits hemsida.
Språkkompetensen inom äldreomsorgen. Viktiga delar inom detta område är bl a bedömning av språkförmågan muntligt och skriftligt och kompetensutveckling inom området. Här har förvaltningen startat ett arbete genom att testa språkkompetensen och hur man fångar upp redan anställd personals brister och att man erbjuder stödåtgärder. Vid nyanställning sker detta på ett naturligt sätt.
Arbetsmiljöredovisning. Här kan noteras att svarsfrekvensen jämfört med förra året har ökat. Enkäten för medarbetarna visar på likadant läge eller viss förbättring medan det hos cheferna var en tydlig om än liten förbättring. Frågor som ställts i enkäten rör bl a kränkningar, trakasserier, hot, våld och tystnadskultur. Åtgärder vidtas nu på de få områden som visat försämring.
Dialog med privata utförare av hemtjänst – LOV – sker på olika sätt och kontinuerligt och det är just en dialog , inte envägskommunikation. Detta gäller även dem som vill ha mer information men som (ännu) inte har avtal med staden.
Kön till våra vb var till dags dato 417. Om ni kommer ihåg från tidigare redovisningar så är det en uppgång vilket kan förklaras bl av pandemin eftersom det då var många som inte ville bo med andra så söktrycket sjönk.
KD, M, L och D + SD fick bifall för vårt yrkande om dialogforum för äldreomsorgsfrågor. I ett sådant forum skulle ingå representanter från såväl externa och interna utförare som är verksamma i staden inom hemtjänst och vob, branschorganisationer samt politiker. Ett viktigt forum för utbyte av erfarenheter och information som ger högre kvalitet inom äldreomsorgen i Göteborg. Frågan var bordlagd på förra nämndmötet och det ville vänstersidan göra igen men efter votering gick det igenom.
En annan punkt på dagordningen handlade om våld i nära relationer. Äldre som utsätts för detta – t ex våld som kommer till följd av demenssjukdom eller nära anhöriga som tvingar eller hotar sig till pengar – har svårt att söka hjälp. Dels för att man inte vet vart man ska vända sig och dels för att i den generationen är det främmande att söka hjälp. KD, M, L och D föreslog att den plan som ligger också skulle innehålla särskilt stöd som riktar sig till äldre. Men detta röstades ner av S, V, Mp och C utan förklaring. Så kallade ”Tantjourer” finns redan i bl a Luleå och Norrköping och vi hoppas att detta kommer också till Göteborg när vänstersidan har tänkt ett varv till.
Därefter kunde man tro att vi hamnat i fel nämnd – det var inte mindre än 10 ärenden som handlade om ny- och tillbyggnader på våra vård- och omsorgsboenden. Det beror på delvis ändrad delegationsordning efter stadens omvandling bland nämnderna.