Se alla
Eva Flyborg

Stå Upp för Göteborgs Arkitektur

Stoppa NK från att Bli Ännu en Glaslåda

Onsdag 22 maj 2024

Ombyggnaden av NK-huset i Göteborg står inför ett vägskäl. Med möjlighet att skapa mer uthyrningsbar yta i stadens hjärta finns också en chans att rätta till tidigare generationers misstag. Eva Flyborg (L), tillsammans med tre andra oppositionspolitiker, belyser vikten av att utveckla staden med respekt för dess historiska karaktär och med göteborgarnas bästa i åtanke. Läs hela deras resonemang här.

En Demokratisk Dialog om Stadens Framtid

Stadsutveckling och arkitektur väcker starka känslor hos medborgarna, vilket är en positiv kraft i ett demokratiskt samhälle. Den engagerade debatten om NK-husets framtida utformning är ett bevis på ett levande samhälle där medborgarna bryr sig om sin stad. Att olika åsikter ställs mot varandra är en hörnsten i demokratin.

Eva Flyborg framhåller att kritik mot föreslagna arkitektoniska förändringar, som arkitekten Paul Kvanta nämnt, inte är ett tecken på något negativt. Snarare är det ett uttryck för medborgarengagemang och en dynamisk demokrati. Genom diskussion och samråd kan vi säkerställa att stadens utveckling sker på ett sätt som alla göteborgare kan känna stolthet över.

Klassisk Arkitektur och Medborgarens Röst

Socialdemokraterna, nuvarande styrande partiet i Göteborg, har tidigare uttryckt en vilja att främja klassisk arkitektur i staden. Stadsbyggnadsnämndens ordförande, Johannes Hulter, har tidigare sagt att han vill ha mer klassisk, traditionell arkitektur – en ståndpunkt som vi i Liberalerna stödjer. Men nu verkar det som att Hulter har ändrat sig och vill förvandla NK-huset till ännu en glaslåda.

Eva Flyborg påminner Hulter om hans tidigare åsikter och uppmanar honom att stå fast vid sitt löfte om en demokratisk arkitektur. En stad som Göteborg förtjänar byggnader som reflekterar dess rika historia och unika karaktär.

En Möjlighet att Bevara och Förnya

Ombyggnaden av NK-huset är en möjlighet att inte bara öka uthyrningsbar yta utan också att återskapa en arkitektonisk stil som harmonierar med Göteborgs stadsbild. Genom att bygga högre men i en stil som passar in i den befintliga arkitekturen, kan vi rätta till tidigare misstag och skapa en stadsmiljö som uppskattas av både invånare och besökare.

Uppmaning till Handling

Liberalerna i Göteborg uppmanar alla göteborgare att engagera sig i frågan om NK-husets framtid. Vi står fast vid vår övertygelse att Göteborg förtjänar bättre än ännu en anonym glasbyggnad. Låt oss tillsammans arbeta för en stad som speglar vår gemensamma historia och framtidstro.