Se alla
Ann Catrine Fogelgren

Stora utmaningar i Göteborgs arbete mot hedersförtryck

Liberalerna kräver åtgärder

Onsdag 20 september 2023

Göteborgs stads egna revisorer har nyligen avslöjat allvarliga problem i arbetet mot hedersförtryck inom våra förskolor, skolor och socialtjänst. Det har kommit fram att en del anställda inom dessa områden motarbetar arbetet mot hedersförtryck på grund av kulturellt nedärvda hedersnormer, och att personalen saknar nödvändig kompetens för att hantera dessa frågor.

Liberalerna Göteborg är djupt oroade över denna rapport och det faktum att arbetet mot hedersförtryck inte fungerar som det borde. Vi har drivit på för att kartlägga och bryta tystnadskulturen som omger dessa frågor och har tagit fram planer för att stärka arbetet mot hedersförtryck. Men den tystnadskultur som rapporten beskriver riskerar att underminera alla våra insatser.

Vi har drivit på kartläggningen av tystnadskulturen och tagit fram planer men den här tystnadskulturen förstör allt säger Ann Catrine Fogelgren till DN.

Rapporten understryker behovet av kraftfulla åtgärder. För det första kräver Liberalerna att lärare och socialsekreterare måste få bättre utbildning för att kunna hantera frågor om hedersrelaterat våld och förtryck på ett adekvat sätt. Det är oacceptabelt att personalen saknar den kompetens som behövs.

För det andra måste vi se till att det finns en strategi för att bryta med den kulturella nedärvda hederskulturen som går generationer tillbaka. Det handlar inte bara om utbildning utan också om att skapa en arbetsmiljö där personalen vågar och kan agera efter grundläggande demokratiska värderingar.

Liberalerna Göteborg kommer att fortsätta driva på för att åtgärda dessa problem. Vi kommer att arbeta för att stärka kompetensen inom våra förskolor, skolor och socialtjänst och för att bryta med tystnadskulturen som förstör så mycket. Vi tror på ett Göteborg där alla barn och unga kan växa upp fritt från hedersförtryck, och vi kommer inte att vika oss i denna kamp.

Läs hela Stadsrevisionens rapport här.

För mer information om Liberalernas arbete och våra ståndpunkter, tveka inte att kontakta oss. Vi är här för att kämpa för ett öppet och inkluderande Göteborg.