Se alla
Axel Darvik i hamnen

Strategiska Investeringar i Ullevi

Söndag 19 maj 2024

Göteborg har länge varit en dynamisk stad som attraherar både turister och bofasta med sitt rika evenemangsutbud. För att stärka denna position och möta framtidens utmaningar har Liberalerna, tillsammans med Moderaterna, Demokraterna och Kristdemokraterna, lämnat in ett yrkande om att redovisa Got Event AB:s uppdrag att ta fram förslag på nödvändiga investeringar i och kring stadens arenor.

Bakgrund och Syfte

I budgeten för 2022 fick Got Event AB i uppdrag att, i samverkan med Göteborg & Co AB, identifiera vilka investeringar som krävs för att upprätthålla Göteborgs evenemangsstrategi. Denna strategi är avgörande för att bibehålla och öka stadens attraktionskraft, inte bara som turistmål utan även för dess invånare.

Av rapporten framgår det att en betydande del av investeringsbehovet finns vid Ullevi, Nordens största utomhusarena. Trots dess attraktionskraft för nationella och internationella megakonserter finns det ett behov av modernisering för att konkurrera med andra arenor. Även Gamla Ullevi, som hyser tre elitlag och det svenska damlandslaget, behöver uppdateringar för att matcha satsningar i andra städer som Stockholm och Malmö.

Strategiska Investeringar för Hållbar Utveckling

Liberalerna betonar att alla investeringar måste vara både ekonomiskt hållbara och kommersiellt gångbara. Detta innebär att arenorna inte bara ska vara platser för evenemang utan även användas innovativt mellan evenemang för att generera ytterligare inkomster, exempelvis genom konferenser och restaurangverksamhet. En fördjupad utredning av finansiering och ekonomiska konsekvenser är därför nödvändig, och den ska inkludera strategier för att utveckla flera inkomstströmmar.

Kommunalrådet Axel Darvik har medverkat i en artikel i Mitt i Göteborg där han diskuterar problematiken kring tomma arenor under sommaren och behovet av att förbättra evenemangsutbudet. Han påpekar vikten av att utveckla våra arenor för att möta den ökande konkurrensen och skapa en hållbar ekonomisk modell.

Samarbete för Stadsutveckling

En annan viktig aspekt som Liberalerna lyfter fram är samarbetet med arenornas hyresgäster och externa experter för att optimera arenornas kommersiella bärighet. Arenorna bör fungera som drivkrafter för platsutveckling, vilket innebär att de ska bidra till ekonomisk tillväxt och stadsutveckling. Detta inkluderar att skapa miljöer som främjar en levande stadsbild även utanför evenemangsdagarna.

För att läsa mer om vårt yrkande och Axel Darviks kommentarer, besök vår blogg på Liberalernas hemsida här och artikeln i Mitt i Göteborg här.