Se alla
Björn Jedvert

Tilltro till det demokratiska systemet

Torsdag 27 oktober 2022

Tilltro till det demokratiska systemet är viktigt för hela samhället, därför satsade Göteborg på insatser för att öka valdeltagandet. Det visar sig nu att trotts satsningarna minskade valdeltagandet.  I till exempel Bergsjön sjönk det med 6,8 procentenheter till ett valdeltagande på endast 57,2 procent.

Det skulle vara väldigt olyckligt om tilltron till samhället och det demokratiska systemet går ner, säger Björn Jedvert (L), ordförande i nämnden för demokrati och medborgarservice i Göteborg.

Inför valet satsade kommunen på insatser som bland andra demokratibuss och valambassadörer i till exempel Bergsjön och Biskopsgården. De siffror som SVT Nyheter Väst tagit fram visar att deltagandet i de områdena har sjunkit betydligt mer än genomsnittet för hela kommunen. Trotts detta sjönk valdeltagandet i hela Göteborg med 3,6 procentenheter.

Visst är det en besvikelse. Sedan kan man ju vända på det och fråga sig hur det hade sett ut om vi inte hade gjort de här valstärkande insatserna, säger Björn Jedvert.

Valdeltagandet minskade som mest i de områden där det var lågt valdeltagande i valet 2018. Det är ännu oklart vad minskningen beror på, men siffrorna som en besvikelse uppger kommunen till SVT Nyheter Väst.

Man pratar ju ändå om fenomen som parallellsamhällen. Vi ska ju naturligtvis ha ett gemensamt samhälle för oss alla, där vi känner lika mycket tilltro till demokratin var vi än bor någonstans, säger Björn Jedvert.