Se alla
Ann Catrine Fogelgren

Vänsterstyrets ansvarslösa hantering av kommunens resurser

Tisdag 17 oktober 2023

Det framstår tydligt att den rödgröna koalitionen har svårt att leda, prioritera och ansvara för styrningen av Göteborgs stad. De underfinansierar hela den kommunala verksamheten och sätter göteborgarna i skuld med sin budget som bygger på lån.

För att klara sin budget tar de ut 750 miljoner kronor från kommunens bolag, trots att dessa bolag redan i år redovisar det största underskottet på många år. Lösningen från den rödgröna koalitionen verkar vara att tvinga bolagen att låna, men det är viktigt att komma ihåg att lån måste betalas tillbaka förr eller senare.

I detta ekonomiska läge måste man prioritera skola, vård och omsorg. Det är inget som vi ser hos de rödgröna. Utan de lägger ut lika mycket på alla nämnder.

Dessutom har den utjämningsreserv som vi byggde upp under vår tid i ansvarsfull ekonomisk politik i den förra mandatperioden nu helt tömts.

De nettokostnader ökar kraftigt, och flera av de kommunala nämnderna går med underskott, inklusive funktionsstöd, grundskola och äldreomsorg, vilket totalt rör sig om över 100 miljoner kronor.

Den rödgröna koalitionen höjer de övergripande kostnaderna med 4,1%, vilket indikerar att de har svårt att prioritera och fokusera på de mest grundläggande välfärdsbehoven. Vi föreslår istället att man prioriterar det som är mest väsentligt inom kommunens kärnuppgifter framför diverse projekt.

I skolan satsar de på äpplen, mensskydd och fritidsklubbar framför studieresultat. De skyller gärna ifrån sig ansvaret. Men vår politik som regeringen också driver har fokus på läsning, räkning och ordning. Det är så man förbättrar studieresultaten.

När vi har ansvarat för skolan har vi satt fokus på bibliotek, läromedel, ordning och reda – det som faktiskt ger resultat i form av elevernas studieframgångar. Den rödgröna koalitionen verkar istället inrikta sig på ämnen som äpplen, mensskydd och fritidsklubbar, samtidigt som de förlorar synen på skolans huvuduppgift – att lära barnen att räkna och läsa.

Naturligtvis är resurser viktiga, men ännu viktigare är hur dessa resurser används på ett effektivt sätt. De rödgröna partierna talar om fler läroböcker, men i år förlorade Göteborgs elever över 27 miljoner i statligt stöd för skolböcker eftersom den vänsterstyrda koalitionen bara satsade 8 miljoner själva. Istället för att ta ansvar för sitt mandat, skyller de ifrån sig på regeringen.

Läs mer om de rödgröna budgeten i DN, GP, SVT Väst.