Se alla
Daniel Andersson Liberalerna Göteborg Västsverige

Daniel Andersson

Ledamot i Regionfullmäktige

Kontaktuppgifter

Övriga uppdrag

2:e vice ordförande i Kulturnämnden i VGR

"Det behöver tas beslut om ett nytt närsjukhus på Hisingen"

Daniel Andersson är Liberalernas förstanamn till regionfullmäktige i Göteborg. Han är en 38-årig göteborgare som är uppväxt i Angered. Han har studerat i Umeå, Belgien och USA. I dag bor han på Eriksberg och försöker förtvivlat få sina krukväxter att överleva. Nu söker Daniel göteborgarnas stöd för att stärka sjukvården och satsa på kulturen i regionen.

Jag såg ett parti som tog ställning för människan och hennes olikheter och som samtidigt drev på för ett progressivt och utvecklingsvänligt samhälle.

För Daniel är sjukvården, kulturen och klimatet de viktigaste frågorna.

– Sjukvården måste finns där när man behöver den och att inte byråkratisk överbyggnad sätter upp hinder för den som behöver komma till vården. Den breda fria kulturen måste värnas som en motor för mänsklig utveckling i ett öppet samhälle. Vi måste se klimatkrisen för vad den är och våga ta aktiva beslut för att värna miljö och biologisk mångfald, fortsätter Daniel.

Han menar att det finns tre stora rörelser i världen som sker rent allmänt och som riskerar att begränsa människors möjligheter till ett gott liv i framtiden. Han pekar på klimatkrisen, en ökad polarisering och en ökad digitalisering som både skapar tillgänglighet men som även riskerar att isolera oss i bubblor.

– Detta är stora krafter som kommer att samverka på olika sätt och här kommer det behövas ett liberalt sätt att närma sig problemen, menar Daniel.

Under den kommande mandatperioden vill han bygga ut husläkarsystemet, se satsningar på kvinnors hälsa och stärka kulturen.

– Husläkarsystemet behöver genomföras fullt ut så att man faktiskt vet vem ens läkare är. Det behöver tas beslut om ett nytt närsjukhus på Hisingen. Det är en skam att kvinnor över 74 år utesluts från mammografiscreeningsprogrammet när vi vet att det är då frekvens och dödsfall från oupptäckt bröstcancer är som störst. Stora satsningar behöver göras på kulturen inte minst för att stärka den kulturella infrastruktur som civilsamhället står för i regionen, säger han.

Daniel säger att han i grunden är en rätt introvert person som tycker om att tänka. Sedan försöker hantera omvärlden som den är utan allt för mycket dramatik. Som ledare försöker han vara inkluderande och leda med förtroende gentemot andra. På fritiden upplever Daniel allehanda kultur och grottar ner sig i berättelser via böcker eller film. Ett särskilt intresse är att upptäcka städer.

– Att resa till städer och upptäcka dem, när man nu kunde göra det. Hur det kommer sig vet jag inte men jag har alltid gillat att bredda mina vyer och upptäcka världen runt mig, avslutar Daniel Andersson.

Snabba frågor

Född: En tidig måndag i slutet av maj 1983.

Bor: Eriksberg i Göteborg.

Drömmer om: Ett öppet samhälle fullt av mångfald och nyfikenhet.

Studier: Fil kand. Freds och konfliktstudier.

Favoritcitat: Ingen måltavla i världen sätts upp för att man ska missa den. – Epiktetos.

Motto: Glöm inte bort att ha kul också.

Äter: Helst fisk och skaldjur.

Dricker: Oftast vatten men kan unna mig ett glas vin eller en Campari-Soda.

Reser till: Paris

Kör: Kollektivt och till fots.

Läser: Just nu: John Updikes Haren Springer

Lyssnar på: Allt från Opera till pop.

Tittar på: Just nu ser jag The Wire, för sjätte gången.

Pär Lundqvist
17 augusti 2022

2 miljarder till vårdcentralerna

Liberalerna Västra Götaland har presenterat sitt regionala valmanifest inför den kommande mandatperioden. Det är en liberal reformagenda med 63 förslag för en hållbar regional…

  • Pär Lundqvist
    25 juli 2022

    Avlasta Sahlgrenska med närsjukhus

    Akuten på Sahlgrenska måste ofta ta hand om patienter som egentligen borde fått hjälp i primärvården. För att inte skapa onödiga köer är det…

Kontaktuppgifter

010-70 80 010 ...