Se alla

Helene Odenjung

Ledamot i Kommunfullmäktige, Nr. 2 på Riksdagslistan

Kontaktuppgifter

Övriga uppdrag

Styrelseordförande i Göteborgsregionens utbildningsgrupp

Styrelseledamot i Stiftelsen Chalmers Tekniska Högskola

Styrelseledamot i Sveriges Kommuner och Regioner

Ledamot i Göteborgs Stads trygghetsråd

Borgerlig vigselförrättare

"Alla elever ska mötas av höga och positiva förväntningar, få tidiga insatser och nya utmaningar för att nå målen och kunna förverkliga sina drömmar"

Helene Odenjung är nr. 2 på Liberalernas riksdagslista i Göteborg. Hon är branschutbildad skeppsmäklare och har tidigare varit kommunalråd samt vice ordförande i kommunstyrelsen i Göteborg. Nu söker hon väljarnas stöd för att representera göteborgarna i Sveriges riksdag.

Jag är socialliberal, feminist och antirasist, som brinner för skola, demokrati och jämställdhet. Det var självklart att välja Liberalerna, eller Folkpartiet som vi hette innan. Vårt parti bildades ju ur rösträttsrörelsen och införde folkskolan och står upp för asylrätten och mänskliga rättigheter.

För Helene är skolan, integration och jämställdhet de frågor som är viktigast.

– Staten behöver ta ett större ansvar för skolan. Alla elever ska mötas av höga och positiva förväntningar, få tidiga insatser och nya utmaningar för att nå målen och kunna förverkliga sina drömmar. Det behövs ett fokus på kunskapsuppdraget. Så ser det inte ut överallt idag. Det är stor skillnad mellan skolor och även mellan olika klassrum på samma skola, fortsätter Helene.

Under den kommande mandatperioden vill hon se ett förstatligande av skolan.

– Det finns en massa lagar som behöver ändras för att underlätta för elever att få utvecklas. Allt från nya skolskjutsregler till särskilda insatser också för särbegåvade elever. Det behövs fler speciallärare, en lässatsning på alla Sveriges skolor och bemannade skolbibliotek, säger Helene.

Helene menar att samhället måste bli bättre på att ta vara på människors förmågor och att det är avgörande för att få en fungerande integration. Hon är kritisk till regeringens senfärdighet när det kommer till hur flyktingarna från Ukraina hanteras.

– Nu när många tvingas fly från Ukraina så måste vi ju se till att de snabbt kan jobba, lära sig svenska genom SFI, att barnen får gå i skola och förskola. Att både få tillhöra och tillföra. Även om många säkert vill återvända hem så fort som möjligt så kan dröja väldigt länge och för varje dag kriget fortsätter finns det mindre kvar att återvända till. Mottagandet av flyktingar måste bli mycket bättre och här är regeringen för långsam, fortsätter Helene. Hon vill även att det stora engagemang och medmänsklighet som nu visas behöver tas till vara. Helene är glad, ansvarstagande och energisk som person. Hon är allergisk mot ”nånannanismen”.

En fråga som Helene brinner särskilt mycket för är kampen mot hedersrelaterat våld och förtryck.

Kampen mot hedersförtryck är vår tids största jämställdhetsfråga. Rätten att få leva på det sätt man vill, umgås med vem man vill, klä sig hur man vill och bli kär i vem man vill är grundläggande frihetsfrågor. Barn har egna rättigheter.

Helene föddes i Sundsvall, men flyttade till Tynnered i västra Göteborg som 2-åring. Hon är gift med Robert, bor i ett radhus i Kungsladugård, har tre vuxna barn och fyra katter. På fritiden är hon mycket i stugan på havsbadskolonin utanför Hisingen. Hon badar varje dag året runt, gillar att odla såväl mat som blommor och gosar mycket med sina katter.

– Vi fick vår första kull kattungar förra året och vi behöll två.

Politiskt engagemang

Helene började arbeta politisk som elevfackligt aktiv i SECO på distrikts- och förbundsnivå 1980-1983. År 1989 blev hon ledamot av förbundsstyrelsen i dåvarande Folkpartiets ungdomsförbund (FPU) och ordförande för lokalföreningen i Göteborg. Mellan 1991-1993 var hon 1:e vice förbundsordförande i Liberala Ungdomsförbundet (LUF, tidigare FPU).

Helene valdes in i kommunfullmäktige i Göteborg 1991 och blev samtidigt ledamot i Utbildningsnämnden. Hon var kommunalråd för Liberalerna och ledamot i Göteborgs kommunstyrelse mellan 2003-2020. Mellan 2018-2020 var Helene kommunstyrelsens 1:e vice ordförande och skolkommunalråd i Göteborg.

År 2003 valdes Helene också in som ledamot i Liberalernas partistyrelse. Hon blev sedermera ledamot av partiledningen och valdes 2007 till partiets 2:e vice ordförande. I november 2010 efterträdde hon Cecilia Malmström som 1:e vice partiordförande, ett uppdrag hon hade fram till 2019.

Snabba frågor

Född: 1965

Bor: Göteborg, i Kungsladugård

Drömmer om: Fred i Ukraina och att Putin ställs inför krigsrätt.

Studier: Branschutbildad skeppsmäklare.

Favoritcitat: Det finns två problem med rysk gas – det ena är att det är gas, det andra att den är rysk.

Motto: Motto vet jag inte, men jag ändrade min självbild från badkruka till vinterbadare genom att bestämma mig. Nu vill jag inte vara utan mina kalla bad. Badar varje dag. Året runt.

Äter: Det mesta utom koriander. Allt min man lagar, han är mycket bra på att laga mat och älskar det han gör.

Dricker: Mycket och gott kaffe!

Reser till: Stora Varholmen.

Kör: Volvo.

Läser: Mycket handlingar, böcker om odling och lite blandat skönlitteratur.

Lyssnar på: Mest radio.

Tittar på: Nyheter på TV, streamar någon serie ibland för att koppla av. Trädgårdstider gillar jag!

Sociala Medier

  • Följ på: 

Efter kvällens partiledardebatt kan vi nog konstatera att Sverige kommer att göra gemensam sak med Finland.
Medlemskap i Nato kommer att ansökas om före sommaren.

#pldebatt

💙🤍 @liberalerna är inga fegisar!
Heja Blåvitt!

Dagens fingertoppskänsla: @liberalerna står och delar ut flygblad vid Solna Station. Precis innan AIK-IFK Göteborg. Iförda blåvita kläder.

Helt sant. 😎☀️

Här lyfter @FJanlind något mycket viktigt. Myten om att det är i Göteborg det är dåligt väder är frukten av ett propagandamaskineri i Putinnivå. https://twitter.com/FJanlind/status/1522917042306916353

Kvinnors rättigheter är mänskliga rättigheter.
Att aborträtten ifrågasätts är mycket allvarligt.

Det kommer inte leda till färre aborter. Utan till fler farliga aborter. Fler misshandlade underliv.

@liberalerna #jämställdhet #kvinnorsrättigheter #aborträtt ...💪🏻

Abortion is a human right
Abortion is a human right
Abortion is a human right
Abortion is a human right
Abortion is a human right
Abortion is a human right
Abortion is a human right
Abortion is a human right
Abortion is a human right
Abortion is a human right

Helen Odenjung
12 maj 2022

Biståndet är en röd linje för Liberalerna

Vårt parti har i alla tider stått upp för enprocentmålet för biståndspolitiken. Oavsett vilka partier vi historiskt samarbetat med. Det är vår grundmurade inställning…