30 miljoner kronor för ett rent och tryggt Göteborg
Göteborg ska vara en ren och trygg stad
Torsdag 8 juni 2017
Göteborg är en storstad där många människor lever en stor del av sina liv i det offentliga rummet. Den urbana miljön med sitt stora utbud av handel, kultur och nöjen bidrar till detta. Det är något som vi välkomnar.
Göteborg städas varje dag, året om. I staden finns det 4300 papperskorgar. Men städningen sker på olika platser och med olika frekvens. Under sommarmånaderna spolas också vissa ytor rena. Samtidigt ser vi en utveckling där nedskräpningen ökar kraftigt i Göteborg. Skräp föder skräp. Är det redan skräpigt i ett område tenderar människor att skräpa ner ännu mer. Det bidrar också till ökat klotter och skadegörelse. Vissa offentliga miljöer förslummas och upplevs otrygga. När belysningen inte fungerar på busshållplatsen och glaset krossas på busshållplatsen begränsas människors frihet. Att hålla rent är en väsentlig del i att vara en attraktiv och trygg stad.
Göteborgs stad ingår i den ideellt obundna stiftelsen ”Håll Sverige rent” och mäter förekomsten av nedskräpning regelbundet. I en helt ny rapport konstaterar man att nedskräpningen i städerna ökar dramatiskt – mellan 2015 och 2016 hade den genomsnittliga nedskräpningen ökat med 13 procent. Hela 80 procent av all nedskräpning består av fimpar, cigarettpaket, snus och snusdosor. Vi vill att staden växlar upp i arbetet mot tobaksnedskräpning. Göteborg ska vara en stad där alla ska trivas i den offentliga miljön. Hållbar och modern sop- och återvinning ska vara en självklarhet i Göteborg. Det innebär bara vinster för göteborgarna, våra turister, för stadens ekonomi och speciellt vår miljö. Vi måste vara rädda om vår vackra stad.
Det är uppenbart att städningen och insatserna mot nedskräpning i Göteborg inte är tillräckliga. I det kommande budgetförslaget presenterar Liberalerna ett paket med förstärkta insatser för en snygg och ren stad där göteborgarna kan känna sig trygga. Paketets förslag omfattar 30 miljoner kronor under 2018 och innehåller förslag om Förstärkt städning i hela staden, Städvärdar, 24-timmarsgaranti mot klotter, omformning av otrygga platser samt förbättrad belysning.
Läs mer: Helene Odenjung kommenterar satsningarna i Göteborgs-Posten.
Förstärkt städning i hela staden
Nedskräpningen i Göteborg ökade kraftigt under 2016 vilket är ett oroande trendbrott jämfört med de senaste åren då nedskräpningen minskat. Nivån på antal skräp per 10m² är nu den högsta sedan 2009. En ren stad är helt avgörande för stadens attraktivitet och trygghet. För att bekämpa nedskräpningen i Göteborg under 2018 avsätts 10 miljoner kronor i budgeten.
Håll Göteborg rent
Bland annat behöver arbetet som riktar sig till att påverka människors inställning till nedskräpning förstärkas. Vi vet att det gör skillnad. När stadens anställda går ut och städar tillsammans med förskolebarn och skolklasser på våren som ett led i arbetet med ”Håll Sverige Rent” ser vi ett stort engagemang. Men egentligen är det konstigt att barn får städa upp fimpar och skräp efter vuxna. Vi ser gärna att fler vuxna faktiskt är med och städar staden men framförallt bli bättre på att slänga fimpar och skräp där det hör hemma.
Städvärdar och feriearbete
En försöksverksamhet med städvärdar inrättas i Angered, Biskopsgården och Bergsjön under 2018. Försöket med städvärdar ska vara en motprestation för personer som uppbär försörjningsstöd och som står långt ifrån arbetsmarknaden. För projektet avsätts 7 miljoner kronor. Därtill ska ett projekt med fler feriearbeten för ungdomar prövas, likt det projekt som genomförts i Skärholmen med lyckat resultat.
24-timmarsgarantin
Att snabbt åtgärda klotter och skadegörelse motverkar att områden förslummas. ”24-timmarsgaranti” mot klotter och skadegörelse ska införas i staden. 5 miljoner kronor avsätts för att sanera klotter i staden. En renare stad är en tryggare stad.
Snygga upp otrygga platser
I flera av stadens stadsdelar är det offentliga rummet så eftersatt eller från början så illa planerat att människor känner sig otrygga. Arbetet med att identifiera och omforma otrygga platser ska stärkas. En omfattande medborgardialog ska genomföras för att kartlägga vilka gator, torg, buskage, promenadvägar eller bostadsområden som upplevs som otrygga. 3 miljoner avsätts för arbetet.
Förbättrad belysning
Känslan av trygghet under dygnets alla timmar har betydelse för människors användning av staden. Den känslan kan stärkas genom behaglig ljussättning som bidrar till överblickbarhet och orienterbarhet. Stadens ljus som är stadens policy för belysning och ljussättning ska komplettera med ett särskilt fokus på utsatta stadsdelar. För att förstärka belysningen i dessa områden avsätts 5 miljoner kronor.
Städa upp på återvinningsstationer
Ofta möts Göteborgare av återvinningsstationer som är överfulla, vilket resulterar i att området kring blir nedskräpat. Vi vill att staden utvecklar moderna stationer med sensorer som skickar signaler om när det är dags för tömning. Det ska vara enkelt och tillgängligt att sopsortera. Liberalernas förslag om att inrätta sop- och återvinningsstationer i Slottsskogen antogs i kommunfullmäktige tidigare i år. Alliansen vill utreda en ny kretsloppspark i södra Göteborg som komplement till Alelyckans kretsloppspark. Vi vill även utreda förutsättningen till fler avgiftsfria besökstillfällen på återvinningscentralerna.
Enkelt att rapportera
Idag har staden utvecklat en app Enkelt avhjälpta hinder som gör det enkelt att anmäla bristande användbarhet i publika lokaler och offentliga miljön. Vi vill utreda möjligheten att utveckla den appen med möjligheten att rapportera om nedskräpning och skadegörelse i den offentliga miljön, som idag kan göras via webben.