Se alla
Berit Krantz

Äldreomsorg och Göteborg: Sammanfattning av ÄVO:s nämndmöte i oktober

Tisdag 7 november 2023

I oktober sammanträdde Äldre samt vård och omsorgsnämnden (ÄVO) för att diskutera viktiga frågor om äldreomsorg i vårt Göteborg. Här är en sammanfattning av de centrala ärendena som behandlades under mötet.

Närhetsprincipen i Trygghetsbostäder

En av de första frågorna som togs upp var närhetsprincipen i samband med Trygghetsbostäder. Det framkom att det rådde en viss osäkerhet om vad samhällsservice faktiskt innebar. Var det närhet till vårdinrättningar eller till affärer? Diskussionen lyfte fram att samhällsservice troligen syftar på närhet till affärer. Det är viktigt att klargöra detta för att bättre möta behoven hos våra äldre medborgare i Göteborg.

Digitala anpassningar för ökad säkerhet

Trygghetsbostäder är kända för sina anpassningar för äldre, inklusive tittögon. Under mötet framkom att dessa tittögon nu ska vara digitala, vilket är en positiv utveckling. Detta kan inte bara förbättra säkerheten för de boende utan också underlätta kommunikationen.

Ökad antal Trygghetsbostäder

Ett viktigt mål för ÄVO är att öka antalet trygghetsbostäder i Göteborg med 600 fram till 2026. Det är en ambitiös målsättning, men den är av avgörande betydelse för att möta behoven hos en åldrande befolkning.

Förbättrad kommunikation mellan förvaltningar

Bristen på kommunikation och samarbete mellan olika förvaltningar är ett återkommande problem i Göteborg. Det är därför glädjande att en grupp har startat för att arbeta med att förbättra samarbetet, särskilt när det kommer till boenden för äldre. Bättre kommunikation är en nyckel till att erbjuda äldreomsorg av hög kvalitet.

Utmaningar med datasystembyte

Ekonomichefen informerade om ett stort datasystembyte som är på horisonten. Det är viktigt att vara medveten om att ett sådant byte kan medföra vissa initiala utmaningar, men det är nödvändigt för att förbättra verksamheten.

Budgetunderskott och åtgärder

Nämnden diskuterade även ett budgetunderskott och godkände förvaltningens förslag till åtgärder för att nå en balanserad budget. Ett ansvarsfullt beslut som visar engagemang för en sund ekonomi. Dessutom togs frågan om att ställa om Kyrkbyns vob till mellanboende för seniorer upp, vilket är en spännande möjlighet att utforska.

För att läsa mer om detta ämne och följa diskussionerna närmare, rekommenderar vi att du besöker Berit Krantz’s blogg. Berit har skrivit en mer detaljerad artikel om detta ÄVOs nämndmöte i oktober som du hittar [här]

På Liberalerna Göteborgs hemsida är vi dedikerade till att driva politik som gynnar våra äldre medborgare och hela Göteborg. Vi ser fram emot att fortsätta arbetet för en bättre äldreomsorg i vår vackra stad.