Se alla
Cecilia Malmström stödjer Simona Mohamsson

Cecilia Malmström stödjer Simona Mohamsson

Ett viktigt steg för Liberalernas framtid i EU

Torsdag 6 juni 2024

I tid där Europas politiska landskap präglas av protektionistiska strömningar och nationell självförsörjning, står Liberalerna Göteborg fast vid sina grundprinciper om frihandel och öppenhet. Ett starkt stöd från Cecilia Malmström, tidigare EU-kommissionär för handel, för Liberalernas kandidat till Europaparlamentet, Simona Mohamsson, markerar en avgörande punkt i denna kamp. Tillsammans utgör de en stark front mot de växande murarna som både vänstern och högern försöker bygga. 

Simona Mohamsson och Cecilia Malmström – En förening av erfarenhet och framtidstro

Simona Mohamsson, som står som tredje namn på Liberalernas lista till Europaparlamentet, har tydligt kritiserat idéer om att Sverige ska följa Kinas modell och stötta sina egna industrier med statliga medel. På en presskonferens vid Götaverken uttryckte hon tillsammans med Cecilia Malmström sina farhågor för dessa protektionistiska idéer som hotar EU:s fundament av frihandel och samarbete.

Protektionism – En gemensam fiende för vänstern och högern

Enligt Mohamsson och Malmström finns det en oroväckande trend där både vänster- och högerpolitiker förenas i sin önskan att bygga murar. Vänstern vill skydda nationella industrier genom statliga subventioner medan högern fokuserar på att begränsa migration. Dessa strömningar strider direkt mot EU:s vision om en öppen och integrerad marknad som främjar frihandel och ekonomisk tillväxt.

Frihandel som en lösning för framtiden

Simona Mohamsson argumenterar för att EU bör stärka sina frihandelsavtal för att motverka de protektionistiska tendenserna. Ett konkret exempel är förslaget att EU ska ingå ett frihandelsavtal med Taiwan för att minska beroendet av Kina inom kritiska sektorer som halvledare. Genom att diversifiera sina handelspartners kan EU stärka sin ekonomiska stabilitet och konkurrenskraft.

Reform av jordbruksstödet – En nödvändighet för en rättvisare marknad

En central del av Liberalernas politik är att reformera EU:s jordbruksstöd. Simona Mohamsson betonar att det nuvarande systemet gynnar storskaligt och miljöskadligt jordbruk, vilket inte bara skapar orättvisor inom EU utan också skadar bönder i utvecklingsländer genom att dumpa överskottsproduktion på världsmarknaden. Liberalerna föreslår att dessa medel istället ska investeras i innovation och hållbar utveckling.

Cecilia Malmströms stöd för Simona Mohamsson är inte bara ett erkännande av Mohamssons kompetens och engagemang, utan också en stark signal om att Liberalernas vision om ett öppet och fritt Europa fortfarande är relevant och nödvändig. Genom att främja frihandel, motverka protektionism och reformera orättvisa stödsystem, kan Liberalerna Göteborg bidra till att EU fortsätter vara en motor för ekonomisk tillväxt och global rättvisa.

För mer information om Liberalernas politik och våra kandidater, besök gärna våra sidor om [Europaparlamentsvalet] och [Simona Mohamsson], eller läs artikeln i GP.