Därför polisanmäler Liberalerna de rödgröna i Göteborg
Onsdag 25 september 2024
I en tid då politiken i Göteborg blir alltmer polariserad och lagtrots allt vanligare, står Liberalernas polisanmälningar mot de rödgröna politikerna som ett viktigt ställningstagande för rättssäkerheten. Axel Darvik, gruppledare för Liberalerna i Göteborg, har nyligen skrivit en debattartikel i GP där han redogör för varför tio politiker i det rödgröna styret nu är föremål för en förundersökning om grovt tjänstefel. Det är inte första gången vi ser en sådan utveckling, men det som gör denna situation särskilt allvarlig är den systematik och det medvetna lagtrots som de rödgröna politikerna visat prov på.
Bakgrund: Politiska beslut som utmanar lagen
I flera nämnder i Göteborg har rödgröna politiker, trots tydliga varningar från opolitiska tjänstemän, fattat beslut som inte bara strider mot lagarna, utan som också har fått rättsliga konsekvenser. Ett av de mest uppmärksammade fallen är bojkottbeslutet mot varor från Israel, ett beslut som senare upphävdes av Förvaltningsrätten. Ett annat exempel är hanteringen av extra medel till friskolor, där de rödgröna politikerna valde att inte följa svensk lag, trots skriftliga varningar från tjänstemännen.
Liberalernas polisanmälan grundar sig i att politiska beslut, som innebär myndighetsutövning, måste fattas inom ramen för lagen. När politiker väljer att bortse från dessa lagar och agerar utifrån en ideologisk agenda, riskerar de att undergräva både rättsstaten och medborgarnas förtroende för demokratin.
En aktivistisk politisk kultur
Det är inte bara de enskilda besluten som är problematiska, utan också den politiska kultur som har vuxit fram inom det rödgröna styret i Göteborg. Som Axel Darvik skriver i sin debattartikel i GP, har vi sett hur politiska ledare som Jonas Attenius (S) aktivt använt olagliga beslut som politiska verktyg för att driva en vänsteragenda, vilket riskerar att öka polariseringen och splittringen i staden. Attenius tal i Slottsskogen, där han kopplade beslutet om Israelbojkotten till en internationell konflikt och gjorde den till en lokal religiös fråga, är ett talande exempel på detta.
Rättssäkerheten som grundpelare i demokratin
I en demokrati måste vi kunna lita på att våra politiker följer lagen, oavsett politisk övertygelse. Det är därför Liberalerna nu har valt att agera och lämna in dessa polisanmälningar. Som Darvik skriver, finns det ingen juridisk gråzon i de beslut som fattats – lagen har varit glasklar. Friskolor har rätt till sin skolpeng, och kommunen har inte rätt att bedriva utrikespolitik. Att utmana dessa grundläggande principer riskerar att urholka hela vårt demokratiska system.
Det är därför av yttersta vikt att rättsväsendet nu går till botten med dessa frågor. Rättssäkerhet och respekt för lagen är fundamentala värden som måste försvaras, särskilt i tider av politisk och ideologisk polarisering. Göteborg behöver ledare som är villiga att stå upp för dessa värden och som förstår att politiskt ledarskap handlar om att bygga broar, inte om att öka klyftorna i samhället.
För mer bakgrund och detaljer, läs gärna Axel Darviks debattartikel i Göteborgs-Posten.
Läs även på vår hemsida.