Se alla

”Flytta inte på kvinnorna – vräk förövarna i stället”

Simona Mohamsson vill ha nolltolerans mot mäns våld mot kvinnor

Tisdag 5 december 2023

Simona Mohamson (L) propagerar på GP debatt tillsammans med Sabina Music (C) för kraftfulla åtgärder mot mäns våld mot kvinnor. Det är Liberalernas linje att att man bör vräka våldsutövaren och överlåta hyreskontraktet till den våldsutsatta kvinnan. Genom denna åtgärd vill vi ge gärningsmannen en tydlig negativ konsekvens samtidigt som den utsatta kvinnan får frihet och makt över sitt liv.

Vi står inför betydande utmaningar

Debattartikeln lyfter fram att Sverige anses vara ett av världens minst ojämställda länder. Ändå står vi inför betydande utmaningar med mäns våld mot kvinnor. De refererar till nyligen inträffade händelser där en kvinna mördades och en annan skadades allvarligt, vilket belyser allvaret i problemet.

Vi behöver en kraftsamling i Göteborg för att få stopp på våldet men tyvärr visar inte de styrande rödgröna partierna sig villiga att hålla sina löften från innan valet. Det finns ett förslag på bordet för de rödgröna att ta ställning till i kommunfullmäktige, nu är det upp till bevis. Det är dags att agera och sätta människors liv framför politisk tvekan.

Författarna uppmanar Göteborg att bli Sveriges första kommun att införa nolltolerans mot våld i nära relationer i allmännyttan och betonar behovet av att agera kraftfullt. De argumenterar för att skyddet för den våldsutsatta måste väga tyngre än förövarens frihet och föreslår konkreta åtgärder, inklusive att använda befintliga lagar för att förhindra eskalering av våldet och rädda liv.

Agera innan situationen eskalerar

Författarna understryker vikten av att agera innan situationen eskalerar och förespråkar att samhället, inklusive grannar, hyresvärdar, sjukvård, polis och socialtjänst, aktivt ingriper tidigare i förloppet. Genom att använda befintliga lagar, såsom jordabalken, kan man förhindra att våldet fördjupas och därigenom rädda liv.

Avslutningsvis betonar författarna vikten av att agera omedelbart och hålla löften från tidigare åtaganden, särskilt med tanke på de politiska löften som gjordes vid kvinnostrejken 2022. De uppmanar de styrande rödgröna partierna att ta ställning till ett konkret förslag på kommunfullmäktige. De behöver agera för att sätta människors liv framför politisk tvekan.

Vi behöver en kraftsamling i Göteborg

Vi behöver en kraftsamling i Göteborg för att få stopp på våldet. Tyvärr visar inte de styrande rödgröna partierna sig villiga att hålla sina löften från innan valet. Det finns ett förslag på bordet för de rödgröna att ta ställning till i kommunfullmäktige. Nu är det upp till bevis. Det är dags att agera och sätta människors liv framför politisk tvekan.

Sammanfattningsvis tar artikeln upp en brådskande fråga om mäns våld mot kvinnor och föreslår konkreta åtgärder för att bekämpa problemet. Det kan vara viktigt för att visa Liberalerna Göteborgs engagemang för denna viktiga samhällsfråga.

Läs Simonas text i GP