Se alla
Patrik Krantz

För en bättre lärarutbildning i Göteborg

Liberalerna kämpar för förbättrad praktik

Onsdag 25 oktober 2023

För över tio år har frågan om lärarstudenters praktik varit en stridsfråga i Göteborg. Lärarprogrammet har önskat att studenterna får möjlighet att praktisera på två olika skolor, men hittills har de endast erbjudits en. Det är en fråga som nu har blivit politisk, med Liberalerna i Göteborg i spetsen.

Lärarutbildningens kvalitet har en direkt påverkan på vår framtida utbildningssystem. Därför är det avgörande att lärarstudenterna får en så bred och varierad erfarenhet som möjligt under sin utbildning. En viktig röst som lyft denna fråga är Patrik Krantz (L), andre vice ordförande i grundskolenämnden.

Sedan 2011 har lärarstudenter vid Göteborgs universitets grundlärarprogram gjort fyra praktikperioder på en enda skola. Trots år av dialog mellan universitetet och grundskoleförvaltningen i Göteborg har ingen förändring ägt rum. Det är här Liberalerna kommer in.

En debattartikel som publicerades i somras uttryckte lärarprogrammens önskan att förändra praktikvillkoren. De vill se att studenterna får möjligheten att praktisera på flera skolor för att bättre förbereda sig för det komplexa och varierade skolarbetet. Det är inte bara lärarutbildningen som vill se denna förändring, utan även majoriteten av lärarstudenterna.

David Lifmark, en lektor i pedagogik vid Göteborgs universitet och kursledare för den verksamhetsförlagda utbildningen, påpekar att en lärarstudent som enbart praktiserar på en skola inte är förberedd på att arbeta i olika skolmiljöer.

Viktoria Bengtsdotter Katz, programledare för grundlärarutbildningen, tillägger att en varierad praktik är avgörande för att göra studenterna anställningsbara och ge dem möjlighet att lära sig olika sätt att undervisa.

Liberalerna i Göteborg har nu tillsammans med Moderaterna och Demokraterna föreslagit en förändring. I ett yrkande till grundskolenämnden föreslår de att förvaltningen ska arbeta för ett avtal med Göteborgs universitet som innebär att lärarstudenter på grundlärarprogrammet ska genomföra sin praktik på minst två olika skolor.

I Göteborg, där vi har en sån enorm skillnad, är det viktigt att studenterna får med sig olika erfarenheter under utbildningen. Där tänker jag att politiken har det yttersta ansvaret, säger Patrik Krantz till GP.

Det finns dock olika åsikter om vem som ska avgöra denna fråga. Grundskolenämndens ordförande, Viktoria Tryggvadottir Rolka, anser att detta inte bör vara politikernas beslut. I stället betonar hon vikten av förtroende för universiteten och skolornas förmåga att tillsammans bestämma hur praktiken bäst utformas.

Yrkandet om att förändra praktikvillkoren kommer att behandlas på grundskolenämndens möte, och det återstår att se hur denna viktiga fråga utvecklas. Liberalerna fortsätter att driva på för en bättre lärarutbildning och ser fram emot en framtid där lärarstudenter i Göteborg får möjligheten att bredda sin erfarenhet och bli ännu bättre förberedda för sitt viktiga arbete i skolorna. Läs mer om hur vi vill utveckla utbildningen i Göteborg.