Se alla
Axel Darvik i hamnen

Förtroendet är förbrukat

Intern visselblåsarutredning avslöjat allvarliga oegentligheter

Måndag 22 maj 2023

I Göteborgs kommunala bolag Älvstranden Utveckling har en intern visselblåsarutredning avslöjat allvarliga oegentligheter och bristande ledarskap. Förtroendet är förbrukat, konstaterar Liberalerna och deras företrädare Axel Darvik, som höjer sin röst mot dessa missförhållanden.

– Att man är så oaktsam i sitt agerande, för mig är det oerhört omdömeslöst, säger Axel Darvik till GP.

Enligt utredningen framkommer det att företagets VD, Lena Andersson, inte bara underlät att polisanmäla misstänkta mutor, utan även dolde misstänkt brottslighet och risker i stora miljardprojekt från styrelsen, enligt Expressen. Visselblåsarfunktionen menar att ledningen bröt mot stadens mutpolicy, gav felaktig information till politikerna och allvarligt skadade stadens anseende.

– Mitt förtroende för VD och ledningen är förbrukat. Det här bolaget behöver göras om i grunden, säger Axel Darvik till Expressen.

Axel Darvik, som är ledamot Göteborgs Stadshus AB som är det bolag som äger och styr Älvstranden Utveckling AB och representant för Liberalerna, ser detta som en viktig fråga. Han uttrycker sin besvikelse över VD och ledningens bristande ansvar och kräver en grundlig omstrukturering av hela företaget.

Liberalerna är känd för sitt engagemang i att försvara invånarnas intressen och för att följa lagen och kommunens regler, som det går att läsa mer om på hemsidan. Han anser att förtroendet för VD och ledningen har förbrukats och betonar vikten av att ett kommunalt bolag alltid måste agera till förmån för invånarna och följa reglerna, enligt Expressen.

– Självklart måste lagar och kommunens regler följas. Ett kommunalt bolag måste alltid jobba för invånarnas intressen.

Utredningen avslöjade även att Älvstranden Utveckling undanhöll viktig information från styrelsen och lämnade felaktiga uppgifter vid flera tillfällen. Ett exempel var ett stort miljardprojekt där bolaget planerade att bygga en halvö i Göta älv. VD skrev på ett avtal med en dansk leverantör för 1,3 miljarder kronor, trots varningar från både bolagsjuristen och upphandlingschefen om att detta kunde bryta mot lagen. Ledningen bröt mot regelverket och allvarligt skadade stadens anseende, enligt visselblåsarutredningen.

– Det är otroligt dåligt. Det innebär att en misstänkt förövare gått fri. Det är klart att detta är något som polisen måste få utreda. Ett bolag i Göteborgs stad ska ju verkligen hjälpa polisen i den här situationen och skaffa fram så mycket bevis man kan. Annars sätter detta en kultur att man kan bete sig på det här sätter, säger Axel Darvik till Expressen.

Axel Darviks krav på förändring har fått uppmärksamhet inom Älvstranden Utveckling och även bland Göteborgs högsta politiker. Jonas Attenius, kommunstyrelsens ordförande i Göteborg, delar Axel Darviks åsikt om att företaget borde ha polisanmält händelserna direkt och uttrycker sin besvikelse över att detta inte skedde.

Axel Darviks envishet och integritet har gjort honom till en central aktör i denna granskning och har bidragit till att belysa de pågående problemen inom Älvstranden Utveckling. Med fokus på öppenhet, ansvar och respekt för regelverk kämpar Liberalerna för att återupprätta förtroendet för det kommunala bolaget och säkerställa att liknande händelser inte upprepas i framtiden. Förtroendet är förbrukat och det är dags för en nödvändig förändring.

Läs mer om händelserna på Expressen, DN, GP och Upphandling24.