Se alla
Axel Darvik KF Göteborg

Förvaltningsrätten Stoppar Rödgröna Beslutet om Bojkott

Axel Darvik: ”Ett Farligt Sätt att Bedriva Politik”

Torsdag 12 september 2024

Den 12 september 2024 upphävde Förvaltningsrätten i Göteborg det kontroversiella beslutet om bojkott av varor från Israel, fattat av Nämnden för inköp och upphandling under det rödgröna styret. Domen slog fast att bojkotten bröt mot kommunallagen och att Göteborgs kommun olagligt blandade sig i utrikespolitiska frågor, något som enbart staten får hantera.

En Olaglig Bojkott – Vad Gick Snett?

Det rödgröna styrets beslut innebar att Göteborgs stad skulle sluta köpa in varor från länder som ansågs bedriva illegal ockupation, däribland Israel. Förvaltningsrätten bedömde dock att beslutet var en opinionsyttring på utrikespolitiskt område och därför olagligt. Domstolen underströk i sitt beslut:

”Att manifestera sitt ogillande av vissa staters agerande i ett beslut om bojkott är ett exempel på en opinionsyttring inom det utrikespolitiska området som det ankommer på staten att göra.”

Axel Darvik: ”Ett Allvarligt Hot mot Samhället”

Axel Darvik, Liberalernas kommunalråd i Göteborg, var den som ledde överklagandet och polisanmälan mot de politiker som fattade beslutet. Han har kritiserat det rödgröna styrets agerande, både för att bryta mot lagen och för att ha bidragit till ökade spänningar i Göteborg:

”Genom det olagliga beslutet och hur man använde det i opinionen har man spätt på antisemitismen i samhället och bidragit till ökad splittring och otrygghet i Göteborg. En politisk ledare ska jobba för att överbrygga spänningar. Här har man agerat tvärtom i politiska syften.”

Han riktade även kritik mot Jonas Attenius från Socialdemokraterna och menade att hans retorik förvärrat situationen:

”Det är allvarligt att man riktar sig till en grupp i samhället för att vinna politiska poäng, med den judiska gruppens trygghet som insats. Det är ett förkastligt och farligt sätt att bedriva politisk opinion.”

Polisanmälan mot Rödgröna Styret – Utredningen Fortsätter

Förutom överklagandet till Förvaltningsrätten har Liberalerna även polisanmält ledamöter från Socialdemokraterna och Vänsterpartiet för tjänstefel. Anmälan gäller grovt tjänstefel enligt brottsbalken, då beslutet strider mot kommunallagen och riskerar att spä på antisemitism och ökad splittring i staden. Denna polisutredning pågår fortfarande, och Darvik framhåller att detta är ett viktigt steg för att upprätthålla rättssäkerhet och ansvar i politiken.

Förvaltningsrättens Dom – En Tydlig Signal

Förvaltningsrätten gjorde klart i domen att beslutet om bojkott inte hör hemma på kommunal nivå. Genom att blanda sig i utrikespolitiska frågor har det rödgröna styret överskridit sina befogenheter. Domen upphäver nu hela beslutet, vilket är en tydlig markering mot politiskt maktmissbruk på lokal nivå.

Axel Darvik: ”SVMP Bryter Mot Lagen”

Axel Darvik varnar för att detta inte är första eller sista gången som det rödgröna styret döms för olagliga beslut:

”Det är inte första eller sista gången som det rödgröna styret kommer att dömas för olaglighet. SVMP i Göteborg har medvetet slagit in på en väg där man bryter mot lagen och riskerar stadens sammanhållning och anseende.”

Vägen Framåt för Liberalerna

Med domen i ryggen fortsätter Liberalerna sin kamp för rättssäkerhet och laglydighet i Göteborgs politik. Darvik och Liberalerna har satt ett tydligt mål: att sätta stopp för politiska beslut som skadar samhällets sammanhållning och invånarnas trygghet. Med polisutredningen pågående kommer Liberalerna att fortsätta hålla det rödgröna styret ansvarigt för sina handlingar.

Följ oss för fler uppdateringar kring denna fråga och andra politiska nyheter som påverkar Göteborgs framtid.

Läs mer på GP, DN, Omni, Aftonbladet, Expressen, SvD, SVT.