Se alla
Patrik Krantz

Framtiden för läromedel i Göteborg

Tisdag 29 augusti 2023

I den ständigt föränderliga politiska arenan är frågan om läromedel inte bara en praktisk angelägenhet, utan också en symbol för vårt engagemang för utbildning och jämlikhet. Vi på Liberalerna Göteborg strävar efter en stad där varje barn har möjlighet att växa och lära. Detta är inte bara en vision – det är vår passion och vårt uppdrag.

Under vår tid i ledningen av Grundskolenämnden valde vi att göra betydande satsningar på läromedel. För oss var det en viktig faktor för att säkerställa att våra elever har de resurser de behöver för att blomstra.

Vi insåg att tillgång till lämpliga läromedel är en grundläggande förutsättning för framgångsrikt lärande, säger vice ordförande  i Grundskolenämnden, Patrik Krantz till DN.

Men vårt arbete på detta område står inte isolerat från den bredare politiska verkligheten. Sedan maktskiftet den 1 januari 2023 har nya riktlinjer och prioriteringar påverkat vårt arbete inom Grundskolenämnden. Socialdemokraterna har nu tagit över styret och infört en ny budget som har inverkat på möjligheterna att fortsätta våra satsningar på läromedel.

Genom att ge eleverna tillgång till aktuell och relevant undervisning ger vi dem verktygen att utvecklas på bästa sätt, säger Patrik Krantz.

Socialdemikraterna tar inte ansvar för Göteborg

Den senaste händelseutvecklingen har satt strålkastaren på de politiska konfliktlinjerna i vår stad. Dagens Nyheter rapporterade nyligen att det rödgröna styret har ansökt om dispens från regeringen för att få del av statsbidraget för läromedel. I motsats till detta står Liberalerna, Moderaterna, Demokraterna och Kristdemokraterna fast vid att kommunen bör öronmärka tillräckliga resurser för att fortsätta satsningen på läromedel till eleverna. GP rapporterade redan i januari om att Liberalernas satsning på läromedel behövde fortsätta.

Patrik Krantz, som är vår företrädare i Grundskolenämnden, tar upp vikten av att upprätthålla vår tidigare kurs. ”Vi måste fortsätta att prioritera läromedel för att ge våra elever en stabil grund för framtiden,” påpekar han. ”Samtidigt måste vi vara realistiska och fokusera på att balansera våra ekonomiska resurser.”

Det är tydligt att frågan om läromedel är mer än bara ett finansiellt beslut. Den representerar vårt åtagande att investera i våra barns potential och ge dem en plattform för framgång. Det är en fråga som inte bara angår oss idag, utan som kommer att forma vår stads framtid. Vi fortsätter att kämpa för att säkerställa att våra elever har bästa möjliga förutsättningar att växa och utvecklas. Läs hur vi vill utveckla skolan i Göteborg på vår hemsida.