Se alla
Berit Krantz

Global Intergenerational Week

Berit Krantz rapporterar från Global Intergenerational Week

Lördag 7 maj 2022

I april var det Global Intergenerational Week som firas över hela världen och som handlar om möten mellan generationer. Man har ett träd som symbol – kronan överst behöver rötterna längst ner. och tvärtom.

I samband med den veckan hade Seniorvärlden och White arkitekter blivit inspirerade av TV-programmet ”4-åringarna på äldreboendet”. Efter många möten med kommunala företrädare, arkitekter och byggherrar samt professor Ingmar Skoog kom man fram till att det finns stora vinster att göra både för de äldre, för personalen och för barnen. Vinsterna var så stora när man undersökte dem att Ingmar Skoog sa att det var häpnadsväckande resultat på bara 6 veckor. Hos de äldre ökade muskelstyrkan med med 50%, 64 % fick bättre minne och generellt behövde man mindre medicin och sömnmedel. Det ledde till att de äldre inte behövde så mycket hjälp av personalen. Barnen fick många som kunde svara på frågor och läsa för dem och de lärde sig empati. Ett exempel: I början körde barnen de äldre i deras rullstolar, mot slutet körde äldre barnen i rullstolarna!

Undersökningar har visat att mellan 25-50% av de boende på äldreboenden är deprimerade, känner att de bor ”i dödens väntrum” och funderar på självmord. Att aktivera sig och umgås med barnen gjorde livet bättre både fysiskt och psykiskt. F n finns det två stycken i Sverige – ett i Gävle och ett i Ronneby. Väl värt att undersöka när man bygger nytt, att bygga ihop förskola med äldreboendet.

Läs mer på Berit Krantz blogg om Global Intergenerational Week.