Se alla
Patrik Krantz

Göteborg förlorar miljoner i statsbidrag till skolböcker

En brist på investeringar

Tisdag 5 september 2023

I Göteborg går våra elever miste om skolböcker värda nästan 30 miljoner kronor – pengar som staten var villig att bidra med. Anledningen? Den socialdemokratiska majoriteten i Göteborgs kommun satsar otillräckligt på läromedel, enligt GP:s rapport. Göteborg går miste om miljoner i statsbidrag till skolböcker på grund av bristande investeringar från socialdemokraterna, som inte prioriterar utbildning i den utsträckning som Liberalerna gjorde i sin budget.

– Vi riskerar att offra utbildningens kvalitet, och det är något vi inte kan acceptera, säger Patrik Krantz (L), som arbetar för att se till att våra barn får tillgång till de resurser de behöver.

Regeringen har nyligen beslutat att satsa på fysiska läromedel, och Göteborg har möjlighet att erhålla 27 miljoner kronor i statsbidrag från staten för att köpa skolböcker och annat undervisningsmaterial. Men detta kräver att staden investerar lika mycket pengar som genomsnittet de senaste tre åren. Tyvärr har det rödgröna styret, bestående av Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet, inte uppfyllt detta krav. Det saknas 20 miljoner kronor i potten avsedd för läromedel.

– Det är ironiskt att det rödgröna styret tidigare har efterlyst statsbidrag, men nu när möjligheten finns att få dem, så uppfyller man inte de nödvändiga kraven. De har nämligen dragit ned på resurserna för läromedel i budgeten, förklarar Patrik Krantz (L), andre vice ordförande i grundskolenämnden.

Pengar till läromedel – en balansakt

Göteborg har rätt till 27 miljoner kronor i statsbidrag för läromedel. För att erhålla detta måste staden själv investera 65 miljoner kronor i läromedel. De rödgröna har dock bara budgeterat 45,5 miljoner kronor för detta ändamål. Samtidigt har skolorna hittills bara spenderat 12 miljoner kronor på läromedel fram till juli.

Liberalerna, Moderaterna, Demokraterna och Kristdemokraterna har lagt fram ett gemensamt förslag i grundskolenämnden och kräver att det rödgröna styret tillför de nödvändiga medlen för att få tillgång till de statliga miljonerna.

– Vi riskerar att offra utbildningens kvalitet, varnar Patrik Krantz.

Ansvar för att säkerställa resurserna

Frågan om var pengarna ska tas ifrån är berättigad. Patrik Krantz (L) är tydlig med att det är de styrandes ansvar att se till att de nödvändiga resurserna finns tillgängliga. Han påpekar att om Liberalernas budget hade antagits skulle resurserna ha funnits.

Styret försöker nu ansöka om undantag från kraven att investera mer pengar och argumenterar för att systemet är orättvist. Orsaken är att när Liberalerna styrde grundskolan i Göteborg, satsade staden på skolböcker. Nu krävs det att det rödgröna styret åtminstone lägger 65 miljoner på läromedel för att erhålla statsbidraget.

Fram till juli i år har rektorerna bara spenderat en fjärdedel av de tillgängliga resurserna på läromedel.

Skolböcker avlastar lärare och främjar lärande

Patrik Krantz (L) understryker att skolböcker är en nödvändig resurs som avlastar lärarna. De minskar behovet av att skapa eget undervisningsmaterial och eliminerar kostnader för kopiering och distribution av material.

– När vi sist ökade vårt anslag till läromedel, uppskattades det mycket av skolorna. Vi ökade från 700 kronor per elev till 1500 kronor per elev. Vi har alltid sagt att vi vill bibehålla den höga nivån, eftersom det ger så många positiva effekter, tillägger Krantz.

Läraren HP Tran, en framstående debattör inom skolområdet, var kritisk till läromedelssituationen tidigare och menade att Liberalernas satsning på läromedel var otillräcklig. Efter Liberalernas satsning på 94,9 miljoner 2022 halverade socialdemokraterna budgeten på läromedel för 2023.

– När det gäller läromedel, och då menar jag fysiska böcker, så har det definitivt blivit en klar förbättring. Som det ser ut hos oss just nu finns läroböcker i nästan samtliga ämnen, men inte till alla elever på alla pass, säger HP Tran till GP den 21 januari 2023 efter Liberalernas satsning på läromedel.

Att skära ner på investeringar i skolböcker riskerar att minska elevernas läsmöjligheter och försämra utbildningen. Därför fortsätter Liberalerna att satsa på fysiska läromedel. Läs mer om vår skolpolitik i Göteborg på vår hemsida.

Pengar till läromedel – en översikt

Här är en sammanställning av hur mycket pengar grundskolorna i Göteborg har spenderat på läromedel under de senaste åren:

  • 2020: 44,9 miljoner kronor
  • 2021: 54,4 miljoner kronor
  • 2022: 94,9 miljoner kronor
  • Snitt per år: 64,7 miljoner kronor
  • Budget för 2023: 45,5 miljoner kronor
  • Investering fram till juli 2023: 12 miljoner kronor