Se alla
Ann Catrine Fogelgren

Händelserikt Sammanträde med Kommunstyrelsen i Göteborg

Liberalernas Framsteg och Viktiga Yrkanden

Torsdag 23 november 2023

I det senaste mötet med Göteborgs Kommunstyrelse lade Liberalerna fram en serie framstående yrkanden, där fokus låg på att säkra stadens välfärd, påskynda stadsutvecklingen och hantera ekonomiska utmaningar. Det mest framträdande yrkandet handlade om att skapa underlag för en kompletteringsbudget i oktober 2023. Här är en kort sammanfattning av de viktigaste yrkandena:

  1. Underlag för Kompletteringsbudget Oktober 2023:
    Liberalerna yrkade för att Kommunstyrelsen och Kommunfullmäktige skulle godkänna användningen av eget kapital för att täcka kostnaderna för att möjliggöra köp av 700 platser inom äldre- och vård- och omsorgsnämnden. Andra förstärkningar föreslogs för förskolenämnden, grundskolenämnden och idrott- och föreningsnämnden. Finansieringen av dessa förstärkningar föreslogs genom kvarstående centrala medel och ännu ej avropade medel i kommunala avsättningar.
  2. Igångsättning av Arbete med Ändring av Översiktsplan:
    Liberalerna föreslog att Stadsbyggnadsnämnden skulle förbereda för att starta en detaljplan för Fiskhamnen i fördjupning av Översiktsplanen för Göteborg, delen Järnvågen till Klippan. Detta initiativ syftade till att påskynda utvecklingen av Fiskhamnen och säkerställa en snabbare och effektivare stadsplanering.
  3. Insatser för att Stoppa Kriminella Aktörer inom Välfärden:
    Ett yrkande från Liberalerna involverade att Stadsledningskontoret, i samverkan med relevanta nämnder, styrelser och Polismyndigheten, skulle kartlägga och föreslå åtgärder för att förhindra kriminella aktörers möjligheter att komma åt kommunala medel inom välfärdsområdet och andra områden.
  4. Försörjningsjobb och Aktivitetskrav:
    Liberalerna stödde en motion om försörjningsjobb och framförde att aktivitet alltid bör ses som utvecklande för att främja självförsörjning. De betonade vikten av att utvärdera individens förmågor genom aktiviteter och föreslog att socialnämnderna skulle bedriva utredningar som inkluderar aktivitetskrav från början för att få en bättre bild av behoven.
  5. Säkra Stadens Flaggstänger och Ekonomisk Påverkan av Västlänken:
    Liberalerna yrkade för att Stadsledningskontoret skulle utreda hur stadens flaggstänger kan säkras, och de begärde även en utredning om den ekonomiska påverkan för Göteborg Stad med tanke på de nyligen presenterade förseningarna och fördyrningarna av projekt Västlänken.

Detta sammanfattar de viktigaste yrkandena från Liberalerna under det senaste sammanträdet med Kommunstyrelsen i Göteborg. Dessa åtgärder och förslag syftar till att förbättra stadens välfärd, påskynda viktiga stadsutvecklingsprojekt och säkerställa en ansvarsfull ekonomisk förvaltning.

Läs mer om Liberalerna i Göteborgs ställningstagande i Kommunstyrelsen i Göteborg på vår hemsida.