Se alla
Pär Lundqvist

Husläkare till alla i Göteborg

Tisdag 6 september 2022

Många regioner har infört Husläkarsystem, något som visat sig framgångsrikt i Norge. Liberalerna vill nu ha husläkare till alla i Göteborg skriver GP.

– Det är inget vi kan göra i en handvändning, utan det kommer krävas ett långsiktigt, aktivt arbete, mer resurser till primärvården och att vi utbildar fler ST-läkare i allmänmedicin, säger Pär Lundqvist (L), partiets regionrådskandidat.

Verkligheten på vårdcentralerna i Västra Götaland är att det i snitt kan gå närmare 2 000 patienter per läkare, enligt Läkarförbundets siffror från i somras.

Pär Lundqvist tror att det skulle behövas upp emot 1 000 nya läkare i regionen för att klara målet, vilket gör att han inte ser det som rimligt att nå i mål under kommande mandatperiod.

– Det viktigaste är att ha den långsiktiga ambitionen, att det är åt det här hållet vi vill gå, säger Pär till GP.

Ser trygghet i en fast läkare

En stor anledning till det är att Liberalerna vill att alla patienter ska ha en fast läkare. Rätten till det ingår i hälso- och sjukvårdslagen och sedan den 1 juli också i vårdgarantin.

– Man tjänar väldigt mycket på att ha en läkare som känner dig, som följer dig. Du kan känna en trygghet i vem som är din husläkare, så att man inte varje gång behöver börja om, säger Pär Lundqvist. Man ska ha trygghet i att ha en fast läkare. Även om du kanske inte söker till läkaren kan du ha samma läkare som dina barn eller din partner, vilket också skapar trygghet.

Liberalerna vill ge mer pengar till primärvården

Liberalerna vill öka primärvårdens andel av hälso- och sjukvårdsbudgeten, från cirka 20 procent till 25 procent, för att på så vis kunna finansiera de utökade satsningarna på fast läkare.

– Jag tror inte att vi kommer behöva spara in på någonting. Det finns alltid ett reformutrymme i regionen, och vi vill gärna att stora delar av det läggs på primärvården. Sedan tror vi att vi på sikt kan göra hälso- och sjukvårdssystemet mer effektivt, tack vare att vi får en utbyggd primärvård, säger Pär Lundqvist (L).